Tüm dünyada dijital pazarlama endüstrisinin gelişmesi için kurulan ve halen 33 ülkede faaliyet gösteren IAB'nin (Interactive Advertisement Bureau) Türkiye merkezi IAB Türkiye, "2011 Dijital Reklam Yatırımlarını"nı açıkladı.
IAB Türkiye, son yıllarda ciddi artış gösteren "Dijital Reklam Yatırımları"nın 2011 yılındaki hacmini ilk kez açıkladı.
2011 Dijital Reklam Harcamaları Raporu'na göre;
Display, arama raporu, mobil reklam, ilan sayfaları, e-posta, in game advertising gibi uygulamalardan oluşan internet reklam yatırımları toplamı; 721 milyon TL,
Gösterim/tıklanma bazlı reklam, video, sponsorluk ve gelir paylaşımlı reklam yatırımlarından oluşan "Display Reklam Yatırımları"; 294 milyon TL,
Ücretli sıralama, arama motoru görüntülü reklam ağından oluşan "Arama Motoru Reklam Yatırımları"; 339 milyon TL,
Mobil gösterim ve mobil opt-in SMS/MMS'den oluşan "Mobil Reklam Yatırımları" 25 milyon TL, oldu.
İlan sayfaları reklam yatırımları 58 milyon TL olurken, e-posta ve in game advertising reklam yatırımları toplamı 5 milyon TL olarak gerçekleşti.
IAB Türkiye 2011 Dijital Reklam Harcamaları
(Milyon TL)
İnternet Reklam Yatırımları Toplamı 721
Display Reklam Yatırımları 294
Gösterim ya da tıklama bazlı reklam yatırımları 236
Video reklam yatırımları 22
Sponsorluk yatırımları 23
Gelir paylaşımı reklam yatırımları 13
Arama Motoru Reklam Yatırımları 339
Kelime bazlı reklam yatırımları 230
Arama motoru görüntülü reklam ağı yatırımları 109
Mobil Reklam Yatırımları 25
Mobil gösterim reklam yatırımları 6
Mobil opt-in SMS/MMS yatırımı 19
İlan Sayfaları Reklam Yatırımları 58
İlan sayfaları reklam yatırımları 58
Diğer 5
E-posta 3
In-game advertising 2
IAB Türkiye Başkanı Ahmet Pura toplantıda "İnternetin 'en hızlı gelişen mecra' ünvanını koruduğunu gördük. Türkiye'nin büyüme trendi dünya ile benzerlik gösteriyor. Örneğin World Federation of Advertisers (WFA) 2011 yılı dünya toplam reklam yatırımlarının büyüklüğünü 501,7 milyar $ olarak öngörürken, Boston Consulting Group'un yaptığı bir araştırmaya göre, 2010'da tek başına ABD'de internet ekonomisinin büyüklüğü 684 milyar dolara ulaşmış, GSMH'dan aldığı pay yüzde 4,7'ye çıkmış. Bu araştırma internetin 2016'ya kadar dünyanın ilk 20 ülkesinde ortalama yüzde 10 büyüyeceğini, bu rakamın gelişmekte olan ülkelerde iki katına çıkacağını ortaya koyuyor.
Benzer şekilde ZenithOptimedia'nın 2012 Mart tarihli araştırması, internet reklam yatırımlarının 2014'e kadar yılda ortalama yüzde 21 artacağını öngörüyor. Araştırma, bu dönemde özellikle display ve ücretli arama reklam modellerinin öne çıkacağını gösteriyor. Türkiye verileri, uluslararası araştırmalarda öngörülenlere uygun bir seyir izliyor" dedi.
Türkiye'nin, 25 milyon kullanıcı sayısı ile internet nüfusu açısından bölgesinde Rusya'dan sonra ikinci büyük ülke konumunda olduğunu vurgulayan Ahmet Pura, internet kullanıcılarının yüzde 56'sının erkek, yüzde 44'ünün kadın olduğuna, ayda ortalama 49:45 saatini internette geçirdiklerine dikkat çekerek internetin medya tüketim alışkanlıklarını değiştirdiğini belirtti. Örneğin 15-34 yaş aralığında, internetten televizyon izliyorum diyenlerin oranı toplamda yüzde 74,41 iken, internetten radyo dinliyorum diyenlerin oranı yüzde 76,21, gazete okuyorum diyenlerin oranın ise yüzde 69,33 olduğunu belirtti.
Ahmet Pura toplantıda ayrıca IAB Türkiye'nin kısa ve orta vadeli hedeflerini de paylaştı. Pura şunları söyledi: "IAB Türkiye, ajans – reklamveren – medya üçlüsünün aynı çatı altında buluştuğu, sektörün ortak yararı için birlikte çalıştığı bir meslek örgütü. Bu özellik IAB'yi benzersiz kılıyor, farklı bakış açılarının analiz edilmesine, sektöre bütünsel bir anlayışla yaklaşılmasına imkân veriyor. Dijital dünya hızla gelişiyor. Pazarlama iletişiminin, marka yönetiminin, işletmelerin paradigmaları değişiyor. Konvansiyonel akıl dijital akla dönüşüyor. Bu ortamda gençliğin dinamizmi ile deneyimi birleştirdik. Hedefimiz dönüşümün uluslararası standartlarda gerçekleşmesine destek vermek, sürdürülebilir bir büyüme modeli geliştirilmesine katkı sağlamak, kontrolsüzlüğün yol açabileceği tehlikelerin önüne geçerek, sektörel denetim mekanizmalarını geliştirmek, Türkiye'yi EMEA bölgesinin djital hub'ına dönüştürmek. Bu hedefler doğrultusunda çeşitli çalışmalar başlatmış bulunuyoruz. Avrupa'nın önemli dijital organizasyonları arasında yer alan Interact'ı İstanbul'a almak, atılacak ilk adımlar arasında bulunuyor. Ayrıca IAB Europe Yönetim Kurulu'na girmeyi ve IAB'nin uluslararası yapılanmasında öne çıkan ülkeler arasında yer almayı amaçlıyoruz."