Petrol ve doğalgaz boru hatlarının kavşak noktasında bulunan Türkiye, buradaki hırsızlıkla mücadele için ilginç yöntemleri uygulamaya koyuyor. Boru hatlarını işleten BOTAŞ'ın, düzenli olarak kontrol, gözlem ve raporlama faaliyetleri yürüten gezer ekiplere ek olarak, hattın geçtiği her köyde hırsızlık olaylarını şirkete ihbar etmeleri için birer kişiyi işe aldığı ortaya çıktı.
Petrol ve doğalgaz boru hatlarında yapılan hırsızlıklar, alınan önlemlere rağmen engellenemiyor. Türkiye'de boru hatlarını işleten kamu şirketi BOTAŞ, hırsızlıkları önlemek için ilginç bir yöntem uygulamaya koydu. Şirket, hırsızlık olaylarını ihbar için hat güzergâhında yer alan her köyden bir kişi işe almış.
Zaman gazetesinin haberine göre; Türkiye toprakları üzerinde halen Bakü-Tiflis-Ceyhan, Kerkük-Yumurtalık, Türkiye-Yunanistan gibi petrol ve doğalgaz boru hatları faaliyette. Ayrıca Türkiye, mevcut hatlara ilave olarak Nabucco, TANAP, ITGI, Samsun-Ceyhan Ham Petrol Boru hattı gibi dev projelere imza atmaya hazırlanıyor. Ancak hırsızlık ve terör olayları boru hatlarının güvenliğini öne çıkardı. Konuyu masaya yatıran Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK), 'Kritik Enerji Altyapı Güvenliği Projesi Sonuç Raporu'nu kamuoyuna açıkladı.
USAK toplantısında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, yeni inşa edilmesi planlanan boru hatlarına işaret ederek, boru hatları hırsızlığına karşı yeni önlemleri devreye alacaklarını söyledi. Kilci, üçüncü yargı paketinde boru hatlarından hırsızlık suçunun cezasını artıracaklarını belirterek, "Petrol boru hatlarından hırsızlık ve zarar cezaları caydırıcı ölçüde artırılmakta ve etkin güvenliğin sağlanması hedeflenmektedir." dedi. USAK'ın boru hatları hırsızlarına karşı aldığı raporda BOTAŞ'ın teknik ve teknolojik önlemlerinin yanında 'korucu enerjiciler' istihdam ettiği vurgulandı. Özellikle hırsızlık olaylarının yoğun olduğu bölgelerde hat güzergâhında düzenli olarak kontrol, gözlem ve raporlama faaliyetleri yürüten gezer ekiplere ek olarak BOTAŞ'ın şirketin boru hatların geçtiği her köyde hırsızlık olaylarını şirkete ihbar etmeleri için birer kişiyi işe aldığı vurgulandı.
Son 10 yılda BOTAŞ'ın çeşitli boru hatlarına yapılan hırsızlık girişimleri sonucu yaklaşık 5 milyon lira değerinde ham petrol çalındı. Hatlarda taşınan petrol sigortalı olduğundan hırsızlıktan doğan zarar BOTAŞ'a ait değil. Ancak hırsızlar şirketin boru hatlarını da tahrip ediyor. Şirket, hatlarda yapılan tahribatı onarmak için bugüne kadar 10 milyon liranın üzerinde harcama yaptı.
Yetkililer, hırsızlık yöntemlerinin kendilerini şaşırttığını söylüyor. BTC yetkililerini en çok şaşırtan hırsızlık ise Erzurum'da görüldü. Bir şahıs, hattın inşaatı sırasında kendi ahırına boru hattından özel sistemle bir ara hat çekti. Buradan zamanla ham petrol çalarak çaldığı petrolü tankerle piyasalara sattı. Yetkililer sistemi gördüklerinde oldukça şaşırdıklarını belirterek, "Çok ileri teknoloji vanalar kullanarak basıncı dengelemiş. Bunu iki yıl sonra tespit edebildik." bilgisini verdi.