Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Doğal Kaynaklar Bakanı Ashti Hawrami, bölgedeki petrol ve doğalgazın uluslararası piyasalara ulaştırılmasında en ekonomik yolun Türkiye üzerinden geçtiğini söyledi. Atlantic Council'in İstanbul'da bu yıl 3'üncüsünü düzenlediği Karadeniz Enerji ve Ekonomi Forumu'nda katılan Hawrami, SABAH'ın sorularını yanıtladı. Hawrami, "Bölgesel açıdan Türkiye bizim önceliğimiz. Bölgedeki enerji kaynaklarının boru hatlarıyla uluslararası pazara açılmasında Türkiye çok önemli bir jeopolitik konuma sahip. Petrol ya da doğalgaz açısından Türkiye dışında düşünülecek her alternatif rota Irak için daha az ekonomik olacaktır" dedi.
ÖNCELİĞİMİZ TÜRKİYE
Kuzey Irak'ın tahmini petrol rezervinin 45 milyar varil olduğunu belirten Hawrami, doğalgaz rezervinin de yaklaşık 3-6 trilyon metreküp arasında bulunduğunu söyledi. Şu an günlük 175 bin varil petrolün üretilerek Kerkük-Ceyhan Boru Hattı'ndan ihraç edildiğini belirten Hawrami, ayrıca 100 bin varillik bir üretimin de bölge için yapılacağını söyledi. Hawrami, "Şuan toplamda günlük 250 bin varili bulan petrol üretim ve ihracatımızı artırmayı planlıyoruz. Hedefimiz 2015'de günlük 1 milyon varili bulan bir petrol ihracatı gerçekleştirmek" diye konuştu.
YENİ SANTRAL KURULACAK
Doğalgazda ise 2 bin megavatlık bir üretime sahip olduklarını ve 4 bin 600 megavatlık yeni bir santral kurma hazırlığı yaptıklarını belirten Hawrami, üretimin öncelikli olarak bölgede kullanılacağını, artan miktarın ihracatı için önceliklerinin Türkiye pazarı olduğunu söyledi. Hawrami, Türkiye'nin ihtiyacından sonra geri kalan kısmın da Avrupa ile birlikte uluslararası piyasalara sunulacağını söyledi. Hawrami, bu noktada Nabucco ve diğer alternatif hatları kullanmaya hazır olduklarını belirtti.
IRAK'TA HAYAT KALİTESİ ARTIYOR
Kuzey
Irak'ta ekonominin gelişmesi ile birlikte hayat standardının da hızla yükseldiğini kaydeden Hawrami, "Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesinin ardından 2003'te 275 dolar olan kişi başına düşen milli gelir 2011 itibariyle 5 bin doların üzerine çıktı" dedi. Hawrami, hayat standartlarındaki iyileşme ile birlikte başta enerji olmak üzere bölgede tüketimin de hızla arttığını kaydetti.
TÜRKİYE BİR NUMARALI TİCARİ PARTNERİMİZ
Türkiye ile Kuzey Irak arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin her geçen gün arttığını belirten Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Doğal Kaynaklar Bakanı Ashti Hawrami, "Türkiye bizim bir numaralı ticari partnerimiz" dedi. Türk şirketlerinin rekabetçi yapısı ve tecrübesi ile Kuzey Irak'ta çok başarılı projelere imza attığını ve atmaya devam ettiğini dile getiren Hawrami, şu an itibariyle binden fazla Türk şirketinin Kuzey Irak'ta faaliyet gösterdiğini söyledi. Hawrami, petrol ve doğalgaza yönelik yatırımlar dışında farklı alanlardaki fırsatlar için de Türk şirketlerini Kuzey Irak'a yatırıma davet etti.