Euro Bölgesi'nin sorunlu ülkesi Yunanistan'daki ekonomik çıkmaz, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ni de vurdu. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin kredi notunu üç basamak birden düşürdü. Fitch, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin AA- olan yabancı ve yerel para cinsinden uzun vadeli kredi notunu A-'ye çekerken, uzun vadeli kredi not görünümünü ise 'negatif' olarak belirledi. Fitch'in Ülke Notları Grubu Direktörü Chris Pryce, not indiriminin, Yunanistan'daki krizin ağırlığını ve bunun Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin bankacılık sistemi ve kamu finansmanı için yarattığı riskleri yansıttığını vurguladı. Sadece bankaların mali yapılarını yeniden yapılandırma maliyetinin en az 2 milyar euroyu bulabileceğı bildirildi.
NOTU TEKRAR DÜŞÜRÜLEBİLİR
Fitch, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin bankalarındaki aktiflerin yaklaşık üçte birinin Yunanistan'daki herhangi bir krizden etkilenmeye elverişli olduğuna dikkat çekti. Söz konusu aktiflerin 14 milyar eurosunun Yunanistan devlet tahvili, 5 milyar eurosunun ise Yunanistan bankaları tarafından piyasaya sürülen tahvillerden oluştuğu belirtildi. Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ndeki bankacılık sisteminin olması gerekenden daha hızlı ve riskli bir şekilde büyüdüğüne dikkat çekilirken, bankacılık aktiflerinin, gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yaklaşık dokuz katı büyüklüğünde olduğu ifade edildi. Fitch, bankacılık sistemini kurtarma maliyetinin GSYH'nin yüzde 25'i ila yüzde 50'si düzeyinde olabileceğine işaret ederek, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin kredi notunun orta vadede tekrar düşürülebileceği uyarısında bulundu. Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin borcunun GSYH'ye oranının yüzde 61 olduğu ifade ediliyor.
"Avrupa'nın sorunları Yunanistan'ı aşar"
Dünyanın en büyük varlık yönetimi şirketlerinden BlackRock CEO'su Laurence Fink, Avrupa'nın mali problemlerinin Yunanistan ile sınırlı olmadığını, Avrupa'nın bankacılık sisteminin yeniden organize edilmesi gerektiğini savundu. Avrupa'daki mali problemin Yunanistan'ın çok daha ötesinde olduğuna dikkat çeken Fink, "Şu an için Yunanistan en acil problem ama İrlanda ve Portekiz'i de yeniden yapılandırmak zorunda kalabileceğimizi anlamadan, Yunanistan'ı yeniden yapılandırmayı çok zor buluyorum" dedi. Fink, "Eğer bir ülkeyi yeniden yapılandırırsanız, büyük bankaların sermayeleri üzerinde büyük sermaye baskısı oluşur. Her hangi bir ülkeyi yeniden yapılandırmadan önce, Avrupa bankacılık sistemini yeniden yapılandırmalıyız" diye konuştu.
Schaeuble: Yunanistan hedeflere ulaşamadı
Almanya
Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Yunanistan'ın geçen yıl hazırlanan kurtarma paketindeki hedeflere açıkça ulaşamadığını söyledi. Schaeuble, Yunanistan'ın, 2012'nin ikinci çeyreğinde borcunun bir kısmını piyasalardan yeniden finanse edebileceğinin öngörülemeyeceğini, bu yüzden ek tedbirlerin müzakere edildiğini belirtti. Müzakere edilen tedbirler arasında daha fazla özelleştirme ve ekonomik canlandırma tedbiri olduğunu kaydeden Schaeuble, özel sektör kreditörlerinin bu tedbirlere gönüllü katılımları ve bütçe açıklarını azaltma çabalarının yinelenmesinin de yer aldığını söyledi.