İflasın eşiğine gelerek Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) 110 milyar euroluk kurtarma yardımı almasına rağmen içinde bulunduğu mali krizi aşamayan Yunanistan, Euro Bölgesi'ni kapalı kapılar ardında tehdit etti. Borçlarının yeniden yapılandırılması gündeme gelen, aksi takdirde iflas edeceği söylentileri piyasalarda dolaşan Yunanistan, Euro Bölgesi ülkelerinden ek destek istedi. Komşu, aksi takdirde eurodan çıkarak, eski para birimi drahmiyi kullanmaya başlayacağı şantajında bulundu. Söz konusu gelişmeler üzerine, Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya'dan oluşan G-20'ye katılan Euro Bölgesi Maliye Bakanları, önceki gün Lüksemburg'da 'acil' koduyla gizli bir olağanüstü toplantı gerçekleştirdi. Yunanistan Maliye Bakanı George Papakontandinu'nun da katıldığı toplantı sırasında Almanya beklenmedik karşı bir hamlede bulundu.
OYUNU DER SPIEGEL BOZDU
Alman yetkililerin, piyasalar üzerinde Yunanistan'ı köşeye sıkıştırmak için komşunun şantajını basına sızdırdığı iddia edildi. Toplantı sürerken Almanya'nın prestijli dergilerinden Der Spiegel'in internet sitesinde "Yunanistan euroyu terk ediyor" haberi yayımlanınca ortalık karıştı. Bilginin açığa çıkması ile zor durumda kalan Komşu, toplantı sonrası iddiaları yalanlamak zorunda kaldı ve Yunanistan'ın euroyu terk etmesinin söz konusu olmadığını açıkladı. Kısacası Yunanistan, Almanya'nın hamlesi ile istemeyerek de olsa geri adım atmak zorunda kaldı. Tüm bu gelişmelerin yaşandığı saatlerde euro dolar karşısında yüzde 1.2 değer kaybına uğradı.
Der Spiegel ne yazdı?
Alman Der Spiegel dergisi, toplantıda, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkma olasılığının yanı sıra Atina'nın 327 milyar euroluk borcunun yeniden yapılandırılmasının tartışıldığını yazdı. Haberde, "Yunan hükümeti, Euro Bölgesi'nden çıkma ve eski para birimi olan drahmiyi yeniden tedavüle etme olasılığını gündeme getirdi'' denildi. Der Spiegel'e göre Alman yetkililer, Yunanistan'ın euroyu terk etmesi karşısında olası bir senaryo sundu. Buna göre, "Yunanistan'ın eurodan vazgeçmesi halinde drahminin euro karşısında yüzde 50 değer kaybedeceği ve bunun da Yunanistan'ın borcunu gayri safi yurt içi hasılasının iki katına yükselteceği'' uyarısı var. Der Spiegel'e göre bu durumda borcun yeniden yapılandırılması kaçınılmaz, aksi durumda "Yunanistan'ın iflas edeceğine'' dikkat çekildi.
'Böyle bir senaryo yok'
Tüm
bu gelişmeler karşısında açıklamada bulunan Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden ayrılması gibi bir senaryonun söz konusu olmadığını belirterek, iddiaların arkasında spekülatörlerin olduğunu savundu. Yunan Maliye Bakanlığı ise yazılı olarak, Yunanistan'ın mali durumunu iyileştirip ekonomik büyümeye dönmeye kararlı olduğunu bildirdi. Bakanlık açıklamasında, Yunan Bakan'ın Yunanistan'daki ekonomik gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunmak amacıyla toplantıya davet edildiği kaydedildi.
'Bu, aptalca bir fikir'
Lüksemburg'daki
toplantıya katılanlar arasında Euro Bölgesi Başkanı Jean-Claude Juncker da vardı. Toplantıda, Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin masaya yatırıldığını ve Yunanistan'ın eurodan çıkması ya da borçlarının yeniden yapılandırılması konusunun tartışılmadığını savunan Juncker, "Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden ayrılması aptalca bir fikir. Kesinlikle böyle bir şey olamaz. Bu asla başvurmayacağımız bir yoldur" dedi. Ancak Juncker, 16 Mayıs'ta Euro Bölgesi maliye bakanlarının katılacağı toplantıda Yunanistan'ın yeni bir ekonomik plana ihtiyacı duyup duymadığının tartışılabileceğini kaydetti.