Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen ''İstanbul Finans Merkezi Konferansı''nın yerli ve yabancı katılımcıları birçok özelliği ile rakiplerini geride bıraktığına vurgu yaptı. Konferansta bir konuşma yapan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin 2023 hedeflerine değinerek, 2023 kapsamında İstanbul'un dünyanın en önemli 10 finans merkezinden biri olmasını da hedeflediklerini vurguladı. Eylül 2009'da İstanbul'un finans merkezi ile ilgili eylem planını açıkladıklarını anımsatan Babacan, ''5 yıl daha var bu eylem planının tamamlanması için. Bugün itibariyle 71 eylemden 9'unu tamamlamış durumdayız. 13'ünde önemli şekilde ilerlemiş durumdayız. Diğer eylemlere takvim dahilinde devam ediliyor. Biz ne yapacağımızı gayet iyi biliyoruz. Somut tarihler, somut hedefler var'' diye konuştu. Haritaya bakıldığında aslında Almanya'dan başlayıp Güney Doğu Asya'ya uzanan coğrafyada İstanbul'un finans merkezi potansiyelinin açık olduğunu ve hangi ülkeler olabilir diye bakıldığında Türkiye'nin rakipsiz bir şekilde ön plana çıktığını kaydeden Babacan, yapılan tüm altyapı projeleri, Kanalistanbul gibi projelerin ilerde nasıl bir şehir olacağının işaretlerini verdiğini söyledi.
PİŞMAN YATIRIMCI YOK
İstanbul Finans Merkezi dendiğinde akla Ataşehir'deki gayrimenkul projesinin geldiğine dikkat çeken Babacan, projenin bundan ibaret olmadığını, şehrin her bir köşesini değerli kılacak adımlar atacaklarını anlattı. Babacan, "50 - 100 yıl sonrasını düşünen bir vizyonla İstanbul'u finans merkezi yapmak istiyoruz'' dedi. Ali Babacan, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye ilgisine de işaret ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Son 8.5 yılda 'Türkiye'ye yatırım yaptım, pişman oldum' diyen acaba var mı? Çok ciddi değer artışı oldu."
Mobius: Batı'ya değil Doğu'ya bakın
Templeton Asset Management Yönetim Kurulu Başkanı Mark Mobius, yaptığı konuşmada "Şiddetle tavsiye ediyorum; Batı'ya dönüp bakmayın, Doğu'ya bakın. Oradakiler ABD Doları'ndan başka bir şeyler arıyorlar. Türkiye'dekiler gidip de orada daha çok vakit geçirsinler. Çünkü orada para var'' dedi. Mobius, konuşmasında, gelişmekte olan piyasaların performansının gelişmiş ülkelerin çok üzerinde olduğunu vurgulayarak, gelişen pazarlarda özellikle 2005 yılından bu yana rezerv miktarının ''adeta fırladığını'' söyledi. Sadece Çin'de 2.4 trilyon dolardan bahsedildiğine dikkati çeken Mobius, son dönemlerde artık insanların 'ayıldığını', gelişmekte olan piyasalara baktıklarını ifade eden Mobius, "Bütün yatırımcılar artık uyanıyor" dedi.
"Türkiye, Avrupa'nın en hızlı büyüyen ülkesi"
Türk-İngiliz İş Konseyi Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından Sabancı Center'da düzenlenen ''İstanbul Finans Merkezi Konferansı''nın açılışında, yeni pazarlar ve yeni finans merkezleri bulunduğunun farkında olduklarını belirtti. Suzan Sabancı Dinçer, İstanbul'un, New York, Londra, Tokyo, Şanghay eksenindeki yeni noktalarından biri olduğunu belirterek, "İstanbul'un bu merkezlerden biri haline gelmesi için eyleme, planlamaya ve öngörüye ihtiyacımız var'' dedi.
Biglari: Bölgesel finans merkezi olma yolunda
CİTİ Başkan Yardımcısı ve Gelişmekte Olan Piyasalar Başkanı Hamid Biglari, İstanbul'un özellikleri ile bölgesel finans merkezi olma yolunda güçlü bir aday olarak öne çıktığını, bu konudaki gereklilikleri yerine getirmesi durumunda finans merkezi olma konusunda son derece iyi bir şekilde konumlanmış olacağını kaydetti.