Piyasalar, bu hafta ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke'nin parasal genişlemeye ilişkin açıklamalarını yakından takip edecek.
Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç, piyasalarda bu hafta beklenen gelişmelere ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, geçen hafta S&P'nin ABD'nin kredi notunu düşürmesinin piyasalara satış dinamiği getirdiğini, Türkiye'nin de dahil olduğu birçok hisse senedi piyasasında realizasyonlar görüldüğünü anlattı.
Bu haftanın en önemli konusunun ABD Merkez Bankası Başkanı Bernanke'nin yapacağı konuşma olduğuna işaret eden Toğuç, FED'in üzerinde karşılıksız para basmanın sonlandırılmasına yönelik ciddi baskılar oluştuğunu kaydetti. Toğuç, piyasaların bu hafta FED'in böyle bir karar alıp almayacağını net olarak okumaya çalışacağını dile getirerek, şunları kaydetti:
''Eğer FED parasal genişlemeyi durdurmayacağına dair sinyaller verirse bu olumlu hava bize de yansır. Bizde de bankacılık sektörü ilk çeyrek bilançoları iyi gelebilir, çünkü yüzde 34'lük bir kredi genişlemesi var. Dolayısıyla İMKB tarafında olumlu hava devam eder, bono tarafında da aşağı yönlü hareketler sürer.
Ancak tabii FED Başkanı Bernanke daha farklı bir sinyal verir, 'artık bu kadar yeter, parasal genişlemeyi sona erdiriyoruz, bastığımız ekstra dolarları piyasadan çekeceğiz' sinyali verirse dünyaya, orada dolarda bir değerlenme trendi başlar. O da bütün piyasalara olumsuz olarak yansır. Ancak bunu söylemek için henüz erken olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla böyle bir mesaj vermediği taktirde piyasalarda birinci çeyrek bilanço beklentileri ile birlikte bunların devam ettiği, bonolarda da gevşeme hareketinin sürdüğü, Türk Lirasında da bir miktar daha değer artışının yaşandığı bir süreç olacaktır bu hafta.''
ALTINDAKİ YÜKSELİŞ...
Altında aşağı yönlü hareketin, Japonya'daki gelişmelerle birlikte tekrar yukarı yönlü bir harekete dönüştüğünü ifade eden Toğuç, altında artık zirve noktalarına çok yakın olunduğunu söyledi.
Toğuç, ''Ancak doların geleceği net olarak görülmeden dolarla fiyatlanan her türlü enstrüman ne yazık ki böyle fiyat artışlarına devam ediyor. Risk algılamasının arttığı noktalarda altına da talep artacaktır. Özellikle Çin rezerv değiştiriyor, dolar satıp altın almaya devam ediyor. Hindistan da aynı politikaları takip ediyor. Doların geleceği, doların ne olacağı netleşmeden, FED'le birlikte bu trend bir sürü daha devam edebilir'' dedi.
Ancak bunun da sürdürülebilir bir şey olmadığına işaret eden Toğuç, ''Ya dolar rezerv para olmaktan çıkarılacak önümüzdeki yıllar içinde, veya bütün emtialarda ciddi fiyat artışlarıyla gelişmekte olan ekonomilerin büyüme trendleri olumsuz etkilenecek. Dolayısıyla buna karar verecek olan FED'in para politikaları onun için bu haftaki görüşme çok önemli olacak. Orada FED'in piyasalara verdiği parayı birdenbire geri çekmesini beklememek lazım. Muhtemelen bir süre daha tutacaktır ama en azından yeni para basmaya devam etmesini beklemiyoruz. Bu da İMKB'nin de gelişmekte olan diğer ülke piyasalarıyla olumlu seyretmesine neden olacaktır'' diye konuştu.