Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, petrole endeksli olan doğal gaz fiyatının başka bir şeye bağlanması gerektiğini söyledi.
Yıldız, Türkiye-Rusya Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 11. dönem toplantısı için geldiği Rusya Federasyonuna bağlı Tataristan Özerk Cumhuriyetinin başkenti Kazan'da Türk basın mensuplarının çeşitli konulardaki sorularını yanıtladı.
Bakan Yıldız Rusya ile gaz fiyatının düşürülmesi konusundaki görüşmelerle ilgili bir soru üzerine, ''geçen yıl oturduğumuzda petrol fiyatları 75 dolardı. Petrol fiyatlarındaki artış gaz fiyatı konusundaki görüşmelerde önemli bir argüman. Doğal gaz petrole endeksli. Avrupa'da bu böyle'' diye konuştu.
Türkiye'nin petrole endeksli doğal gaz fiyatının yerini başka bir argümana bırakmasını istediğini ve Rus tarafıyla bu konudaki görüşmelerin de sürdüğünü ifade eden Yıldız, ''Tabi ki üretici ülkelerin durumunu anlıyoruz. Ama doğal gaz fiyatlarında indirim beklememiz gayet normal. Bu petrol fiyatlarındaki artış talebe bağlı bir şey değil. Yani dünyada petrol yok, fiyatlar artıyor gibi bir şey yok'' dedi.
Suudi Arabistan Petrol Bakanının geçen hafta yaptığı açıklamada, Libya'nın günlük petrol üretiminin 1,6 milyon varil olduğunu ve bunun da sadece yüzde 25'lik bölümünün kesildiğini söylediğini hatırlatan yıldız, ''Suudi Arabistan günlük petrol üretimini 4 milyon varile kadar çıkarabileceğini açıklamasına rağmen fiyatlar artış eğilimi gösterdi. Bu da biraz spekülatif amaçlı. Dünyanın ihtiyacının günlük 86 milyon varil olduğunu düşünürsek, Libya'daki yüzde 1'lik arz sıkıntısından dolayı yüzde 10'luk bir fiyat artışı olmuştur. Ama uzun vadeli baktığımızda fiyatların artışı, üretici ülkelerin de lehine olan bir durum değil. Sürdürülebilir bir pazar, sürdürülebilir bir satışın olabilmesi için yine sürdürülebilir bir fiyatın olması lazım'' dedi.
-''SUDAN ELDE EDİLEN ELEKTRİK YÜZDE 28'E ULAŞTI''-
Bakan Taner Yıldız, ''al ya da öde'' şartının ortaya çıkmasına başka kaynakların kullanımının artmasının neden olduğunu belirterek, ''Başka kaynaklar 2010 yılında devreye girdi. Suyun elektrik üretimindeki payı 2008'de yüzde 18'e kadar düşmüştü. 2010 yılında yüzde 28'lere kadar çıktı. Ürettiğimiz elektriğin neredeyse yüzde 25'ine kadar çıktı. Sudan arttırdığınız her şeyi diğer kaynaklardan kısıyorsunuz. Yani al ya da ödenin bu noktada olmasının 2010 yılındaki sebeplerinden biri budur'' ifadesini kullandı.
Türkiye'nin yüzde 8 oranında büyüme göstermesinin doğal gaz talebinin de aynı oranda artacağı anlamına gelmediğini söyleyen Yıldız, bu yıl mart ve nisan ayındaki yağışlara göre bu durumun tekrar değişebileceğini ve kendilerinin de her yıl değerlendirmelerini bu duruma göre yaptıklarını söyledi.
-''100 MİLYAR DOLAR HEDEFİNE ENİNDE SONUNDA ULAŞIRIZ''-
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, bir başka soru üzerine, Başbakan Erdoğan'ın Rusya ile ikili ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarma gibi bir hedef önlerine koyduğunu hatırlatarak, ''Sayın Başbakanımızın önümüze koyduğu bu hedefe eninde sonunda ulaşırız. Çünkü, hem stratejik işbirliğine dönük hem de ticari etabın ön planda olduğu bir yapıya doğru gidiyoruz'' dedi.
Küresel ekonomik krizden çıkma çabalarının bazı ülkelerde fırsata döndüğünü gördüklerini ve Rusya'nın bu ülkelerden biri olacağına inandığını söyleyen Yıldız, ''Özellikle nükleer santralin yanında başka işlere sürükleyeceğine inanıyorum. Hem sanayi, hem de teknolojik açıdan. Bunların her biri Türkiye'de sanayi yapılanmasını daha da üst seviyeye taşıyacaktır. Bu anda portföyümüzde olmayan bazı kalemleri de Rusya ile işbirliğimizde gündemimize getirecektir. Burada dikkatinizi çekmiştir 7 bakanlıktan temsilciler var'' diye konuştu.
Türkiye ve Rusya arasında Ankara aleyhine olan ticaret dengesizliğinin nasıl giderileceği yolundaki bir soru üzerine de Yıldı, ''Bu tip durumlarda tabanda değil tavanda buluşmak gerekiyor. Bu manada ülkemiz açısından ihracatı artırmak gerekiyor. Dün konuştuğumuz otomobil sektöründe yedek parçayla ilgili gelişme var. Bizim Bursa'daki otomotiv sanayini ziyaret etmişlerdi. Yeni ziyaretler var. Bunun içinde en önemli kalemi petrol, gazla ilgili kalemler oluşturuyor. Petrolde yüzde 93'ünü ithal eden bir ülke olarak, Türkiye Rusya'nın en önemli ikinci pazarı. Dolayısıyla her alanda ihracatımızı üst seviye çıkarmak ve dengesizliği gidermek haliyle biraz zaman alacak'' dedi.
-''SAMSUN-CEYHAN'I MÜZAKERE SÜRECİNDEYİZ''-
Yıldız, bir başka soru üzerine, Samsun-Ceyhan petrol boru hattını Rusya ile müzakere sürecinde olduklarını belirterek, ''Özellikle özel sektör kendi arasında olgunlaştırıyor. Biz de bu projeye her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu beyan ettik. Boğazları by pass edilecek her projeyi destekleyeceğimizi söylemiştik'' dedi.
Samsun-Ceyhan petrol boru hattının olmasını istediklerini ifade eden Yıldız, ''Özel sektör görüştükten sonra bunu tekrar bir müzakere edeceğiz. Başından beri, 2009'un ortalarından bu tarafa konuştuğumuz, Rusya'nın bu 25 milyon tonla alakalı garanti vermesiyle ilgili beklentimizdir. Herkesin kendi kabiliyetine göre davranmasının esas olduğuna inanmaktayız. Ayrıca 10 milyon Kazakların vermesi söz konusu'' diye konuştu.