Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün tarafından açıklanan kredi faiz paketini sevinçle karşıladıklarını belirterek, ''Ancak, 100 bin yeterli değil, bizim beklentimiz 200 bin KOBİ'yi kapsayacak şekilde olmasıydı'' dedi.
Nurettin Özgenç, Bakan Nihat Ergün'ün 100 bin KOBİ'lik kredi faiz desteği paketi hazırladıkları yönünde açıklama yapmasını sevindirici ve önceliğin 2010 yılında imkanlardan yararlanamayan KOBİ'lere verilecek olmasını da yerinde bulduklarını bildirdi.
''KOBİ'lerin yeni yatırım yapmaları, makine teçhizat alarak vites büyütmesi'' açısından kredi desteğinin önemine dikkati çeken Özgenç, ''Destekten faydalanabilecek KOBİ'lerin sayısı ve miktarının artırılmasını bekliyoruz. İrili, ufaklı 3 milyon 400 bin KOBi'nin faaliyette bulunduğu ülkemizde 50 bin 100 bin sayıları yeterli olmamaktadır'' diye konuştu.
Özgenç, bu tür kredi paketi çalışmalarının yıl içerisinde en az 3 kez yapılması gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
''Geçmiş yılda 100 bin ve 70 bin KOBİ'ye verilen kredilerin semereleri açıkça görülmektedir. Özellikle bankaların kredi musluklarını kıstığı dönemde 'can suyu' diye tabir edilen krediler yeterli olamadı, ama kaldıraç etkisi yaparak bir yerde KOBİ'lere olan güveni ortaya koydu. Bu durumu gören bankalar KOBİ'lere yaklaşım göstermişlerdir. Bundan ötürü KOBİ bankacılığı kavramı türedi. Her durumda KOSGEB çıkışlı kredi faiz desteklerinin pozitif etkileri çarşı pazara yansımaktadır. Bu tür destekler kesintisiz sürmeli. Hatta devlet politikası olmalı. Hükümetler değişse dahi bu kural değişmemeli.''
-''TÜRKİYE'NİN ÖNÜNÜ KOBİ'LER AÇTI''-
Özgenç, KOBİ'lere verilen kredi ve desteklerin son derece önemli olduğunun göstergesi olarak 2008 ekonomik krizinin gösterilebileceğini ifade ederek, ''Bir çok AB ülkesi krizden etkilenirken Türk KOBİ'leri farklı pazarlara açılarak vizyon genişletmişlerdir. Dünyada yaşanan ve ülkemizde de yakından hissedilen ekonomik krizde Türkiye'nin önünü KOBİ'ler açmıştır'' diye konuştu.
Bankaların kriz sürecinde risk almamak için kredileri kesmelerine rağmen KOBİ'lerin riskleri de göze alarak Afrika'ya açıldıklarını anlatan Özgenç, şunları kaydetti:
''Günümüzde bu kıtadaki ülkelere ihracat yapan firmaların bir çoğu küçük ve orta büyüklükteki işletmelerdir. Krizden çıkışta Türkiye'de anahtar rol oynayan KOBİ'lerin performansında düşüş olmaması ve fırsatı kaçıranların umudunun kaybolmaması için yeni hazırlanan KOBİ paketinin 200 bin işletmeyi kapsayacak şekilde düzenlenmesini istiyoruz.''