Son dönemlerde Hintli şirketlerin Türkiye'ye yatırım hevesleri dikkat çekerken Türk sanayi devi Arçelik'in bu ülkede yeni bir fabrika kurmak için ön hazırlıkları tamamladığı belirtildi. Uzun süredir Türk-Hint İş Konseyi öncülüğünde çalışmalarını sürdüren şirket, 'Asya'nın Slikon Vadisi' olarak adlandırılan ve birçok uluslararası teknoloji şirketinin faaliyet gösterdiği Bengalore kentinde yatırım yapmaya karar verdi. Gelirlerinin yüzde 50'sini uluslararası satışlardan elde eden Arçelik'in Rusya ve Çin'deki fabrikalardan sonra stratejik olarak Hindistan'a da yeni bir üretim tesisi kurma kararı aldığı ifade edildi. Türk-Hint İş Konseyi'nin bir süredir Türk şirketlerini Hindistan'daki yatırım fırsatlarıyla tanıştırma çalışmaları devam ediyordu. Çin'den sonra dünyanın en hızlı büyüyen ikinci ekonomisi haline gelen Hindistan'a büyük sanayicileri götürme girişimi başlatan Jefi Kamhi'nin başkanlığını yürüttüğü konsey, beyaz eşya üreticileri Vestel ve Arçelik'in de aralarında bulunduğu büyük Türk markalarına bölgeyi tanıttı.
VESTEL DE İNCELEDİ
Vestel bölgede yeni yatırıma sıcak bakmadı ancak Koç Topluluğu stratejik hedefler doğrultusunda hemen fizibilite çalışmaları başlattı. Bu çalışmaların büyük aşama kaydettiğini söyleyen yetkililer, şirketin Bengalore bölgesinde karar kıldığını ve izinlerin alındığını açıkladı. Arçelik'in Hintli ortağının ismi ise henüz gizli tutuluyor.
Söktaş ve Çelebi de orada
Hindistan, komşu ülkelere ihracat yapmak üzere "özel bölgeler" e yatırım yapıldığı takdirde çeşitli indirim ve teşvikler sunuyor. Bu ülkede yatırım yapan birçok Türk şirket var: Kolhapur şehrinde gömleklik kumaş üreten Söktaş, Bombay'da hizmet veren Çelebi Hava Servisi, Medya Pradesh eyaletinde LPG boru hattı döşeyen Fernas, Madras şehrinde hidrolik tesisi kurma faaliyetlerini sürdüren Hidromas Hidrolik Otomotiv Hizmetleri bunlardan bazıları.
Asya'nın Silikon Vadisi
Son
yıllarda yakaladığı ekonomik büyümeyle tüm ülkelerin ilgisini çeken Hindistan, 3.5 katrilyon doları aşan GSMH'sıyla (alım gücü paritesine göre) dünyanın beşinci büyük ekonomisi konumunda. Asya'nın Silikon Vadisi lakabıyla anılan Bengalore ise 6 milyonluk nüfusuyla Hindistan'ın üçüncü, kalabalık şehri. Dünya bilgi teknolojileri haritasında önemli bir yer tutan şehir, Hindistan'ın toplam 22 milyar dolarlık IT ve yazılım ihracatının yüzde 38'ine ev sahipliği yapıyor. Intel, IBM, Oracle, SAP gibi şirketler bu kentte üs kurmuş durumda. Kentteki BT şirketlerinde 10 bin kişinin çalıştığı belirtiliyor.