Ekonomideki gelişmelere paralel olarak turizm sektöründe yaşanan hareketliliğin İstanbul'daki 5 yıldızlı otellerde ortalama gecelik oda fiyatlarını 300 euro seviyelerine kadar çıkarması turizm yatırımlarını hareketlendirdi. Farklı sektörlerden pekçok yatırımcı İstanbul'un farklı yerlerinde otel yatırımlarını hayata geçirirken İstanbul'un 90 bin olan yatak kapasitesine 2011'de 10 bin yatak daha eklenecek. Toplam yatak kapasitesinin 100 bine ulaşmasıyla birlikte çoğu uluslararası markaların işleteceği yatırımların İstanbul'a gelen 7 milyonluk turistle nasıl doldurulacağı gündeme geldi. Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (TUROB)Başkanı Timur Bayındır, "İstanbul'da turizm yatırımlarında son dönemde çok hızlı bir gelişme sözkonusu. Ancak tüm bu yatırımların karşılığı alınamıyor. Bir otel enflasyonunun oluşabileceği endişesi var" diye konuştu. İstanbul İl Turizm Müdürlüğü'nün verilerine göre İstanbul'da yapımı devam eden 39 tane 5 yıldızlı, 27 tane de 4 yıldızlı olmak üzere toplam 66 otel bulunuyor.
YATIRIMA İHTİYAÇ VAR
Bayındır, Avrupa Yakası'nda havalimanına yakın bölgedeki otel yatırımları, Anadolu Yakası'nda ise Kozyatağı'ndan sonraki alanların arz fazlası ile karşı karşıya kalabileceği konusunda uyardı. Buna karşın yatırımcılar ise "İstanbul finans ve turizm merkezi olması hedefleniyorsa altyapı da buna göre hazırlanmalı" yorumunda bulunuyor. Radison Blu markasını Ataşehir'e getirecek olan Ant Yapı'nın ortaklarından Mehmet Okay, "İstanbul'da hala bir otel açığı söz konusu. Tüm 5 yıldızlı otellerin dolu olması ve rezervasyon için aradığınızda yer bulunamaması bunun kanıtı" diye konuştu. Şişli'de otel yatırımına başlayan Dilek Holding'in Turizm Yatırımları Genel Koordinatörü Serdar Alp Turan ise otel enflasyonu oluşacağı düşüncesi şu anda İstanbul'a gelen 7-8 milyonluk turiste göre yapılıyor. Oysa yakın dönemde turist sayısının 15 milyona çıkar ı l m a s ı hedefleniyor. Bu talebi karşılayacak bir arzın nitelikli olarak geliştirilmesi gerekiyor" dedi. İstanbul'a yapılan otel yatırımlarının tamamına yakını Türk yatırımcılar tarafından yapılırken işletmenin yüzde 80'i ise yabancı gruplara devrediliyor. 5 yıldızlı ortalama bir otelin ortalama yatırım tutarı arazi maliyetleri hariç 100-150 milyon doları buluyor. 2011'den itibaren İstanbul'a gelecek bazı yabancı işletmeciler arasında Le Meridien, Shangri-La, Radisson Blu, Wyndham gibi markalar bulunuyor. Bunun yanı sıra Mandarin gibi lüks otel markalarının da görüşmelerinin devam ettiği biliniyor.
5 OTEL YAPACAK
Şişli'de 322 odalı otel yapan Dilek Holding İstanbul'da toplam 5 otel yapma hedefinde. Turan, her otelin ortalama yatırım tutarının 100'er milyon dolar olduğunu aktardı. Le Meridien markasını Etiler'e getirecek olan Makyol İnşaat ise 260 odalı oteli 2011'de açacak. Otel, 150 milyon dolar yatırımla hayata geçiriliyor. Koç Grubu bünyesindeki Divan Elmadağ Oteli ise bu yıl başladığı yenileme çalışmalarını 2011'de tamamlayarak oteli açacak. Tarabya'da yenileme çalışmaları devam eden eski Büyük Tarabya Oteli ise Bayraktarlar Holding tarafından 350 milyon dolarlık bir yatırımla yenilenerek 2011'de açıacak. 320 oda ve 24 rezidans dairesinden meydana gelecek. Otelin işletmesi için ise hâlâ görüşmelerin devam ettiği bildirildi.
ANTHILL, FRASERS PLACE İLE ANLAŞTI
Anadolu
Yakası'nda ise Ant Yapı, Ataşehir'de 50 milyon dolar yatırımla yaptığı Radison Blu Otel 2011 sonunda açacak. Anthill ayrıca Bomonti'deki Anthill projesinin 41. kat ve üstündeki 120 adet 1+1 ve 2+1 rezidans için İngiliz Frasers Place isimli grupla kısa ve uzun dönemli kiralama yapmak üzere anlaştı. Elit Turizm tarafından Maltepe'de yapılacak Elit World Premium Oteli 45 milyon yatırımla yapılacak ve 2013'te tamamlanacak. Reisler Deri'nin Kalamış'ta yaptığı ve ABD'li Wyndham Hotels ile anlaştığı otel ise 100 milyon dolar yatırımla 2011'in son çeyreğinde açılacak.