Güney Kore ile sürdürülen nükleer enerji santrali yapımıyla ilgili görüşmelerden sonuç alamayan Türkiye, diğer seçenekleri devreye soktu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Avrupa, ABD ve Japon firmalarla görüşme başlatacaklarını açıkladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la birlikte katıldığı Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung-Pak ile yapılan kahvaltının ardından gazetecilerin nükleer santral ihalesiyle ilgili soruları yanıtlayan Bakan Yıldız, "Bayramda Japon Toshiba firması ile biraya geleceğiz" dedi.
YENİ GÖRÜŞMELERE BAŞLANACAK
Yıldız, Güney Korelilerin yapılan görüşmede niyetlerini ve kararlılıklarını belirttiklerini aynı niyet ve kararlılığı kendilerinin de gösterdiğini söyledi. "Ancak, bazı şartlarda henüz mutabık kalabilmiş değiliz" diyen Yıldız, son yaptıkları görüşmelerde bu noktaların aşılamadığını söyledi. Yıldız, şunları vurguladı: "Bir kısım iyileştirici şartları masamıza koydular, biz de bunları değerlendireceğimizi beyan ettik. Ama diğer ülkelerle de görüşmeler başlatacağımızı söyleyebilirim. Hızla bir müzakere sürecini geçmemiz lazım. Ve bu konuda arkadaşları da buradayken görevlendirdim. Avrupa, ABD ve Japonya'nın da aralarında bulunduğu geniş bir yelpazede bunu hızlandırmak istiyoruz. Çünkü Türkiye'nin güç santrallerinin yapımıyla ilgili kararlılığında hiçbir eksilme olmadı. Belki de bayramın ortasında olmak üzere bugün itibariyle bir firmayı davet edeceğiz ve görüşmeye başlayacağız. Yılbaşını geciktirmemeye çalışacağız. İki santral yeterli değil ama önce bunları halletmemiz gerekiyor."
NÜKLEER SANTRALE SAHİP ÜLKELER İÇİN TIKLAYIN
SIKINTILAR AŞILAMADI
Yıldız, Güney Kore ile yapılan görüşmelerde 4-5 noktada sıkıntıların olduğunu, önce bunların aşılması gerektiğini söyledi. Yıldız, Türkiye'de vatandaşlara, sanayicilere enerji fiyatlarını artırmayacak bir yapının mutlaka sunulması gerektiğini vurgulayarak, "Yaklaşık 10 yılı yapım, 15 yılı işletme alım garantili ve 60 yıllık bir işletmeden söz ediyoruz. 70-80 yıllık nükleer güç santralinden bahsediyorsak bunu çok iyi kurgulamamız lazım. Vatandaşımızın, tüccarımızın, sanayicimizin lehine kurgulamamız lazım. Ortalama fiyatların da artmaması lazım. Bu santraller sanayicimize çok katkı sağlayacak. Sanayicimiz bir nevi lig atlayacaktır. Bunların yapımı ve yerleşmesiyle ilgili mutlaka katkılar olması gerekir. Türkiye sanayisinin bu nükleer güç santralleriyle ilgili alışkanlık kazanması gerekir" dedi.
Rota Toshiba'ya döndü
YILDIZ, bayramda Japon firması Toshiba ile görüşeceklerini açıklarken, G-20 Zirvesi kapsamında Seul'de bulunan Japonya Başbakanı Naoto Kan, zirvenin ilk günü Başbakan Erdoğan'ı kaldığı otelde ziyaret ederek yaklaşık 1 saat görüşmüştü. Japonya Başbakanı, Türkiye'de yapılacak nükleer santrallerle yakından ilgilendiklerini belirtmişti.
Erdoğan CEO'larla bir araya geldi
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Seul'de Güney Koreli büyük şirketlerin CEO'larıyla biraraya geldi. Yöneticiler arasında Hyundai, Samsung ve LC, KIA, gibi dünya devi şirketlerin CEO'larının da bulunması dikkat çekti. Toplantıda Koreli işadamları Türkiye'de özellikle rüzgâr santralleri başta olmak üzere enerji alanında yatırıma hazır olduklarını belirttiler.
PAZARLIKLAR SONUÇSUZ KALDI
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, G-20 Zirvesi'nin gerçekleştiği Güney Kore'nin başkenti Seul'deki görüşmelerde Güney Kore Bilgi Ekonomisi Bakanı Choi Kyung-Hwan ile de bir araya geldi.