Botaş'ın yeni Genel Müdürü Fazıl Şenel, yedi aylık görev süresince koruduğu suskunluğunu SABAH için bozdu. Şenel, doğalgaz zammından, BOTAŞ'ın yıl sonu büyük risk altında karşı karşıya kalabileceği 'al ya da öde' yükümlülüğüne kadar bir çok soruya samimiyetle cevap verdi. Son 24 aydır doğalgaza zam yapmadıklarını aktaran Şenel, sanki son dönemde sıklıkla zam yaptıkları havası yaratılmasından şikayetçi olduklarını söyledi. 24 aylık süreçte doğalgaza iki kez indirim yaptıklarını hatırlatan Şenel, "Bu kış da zam yapmayacağımızı açıkladık. Doğalgaz halkın ısınma kaynağı. Biz ticari şirketiz ama her şeyin fiyat olmadığının farkındayız. Başbakan Yardımcımız Sayın Ali Babacan 2012'ye kadar zam olmayacağını açıkladı. Biz Hazine'ye bağlı kurumuz ve onların öngörüleri katılıyoruz" diye konuştu.
BİN YILIN KIŞINA HAZIRIZ
Özellikle son dönemde bin yılın kışı olarak adlandırılan sürece de hazırlıklı olduklarını aktaran Şenel "Tüm altyapımız hazır. Kışın vatandaşımızı dondurmayacağız" diye konuştu. Fazıl Şenel, Türkiye'de doğalgaz tüketiminin düştüğünü ancak düşüş oranının dünyanın gerisinde kaldığını belirterek, "Avrupa'da yüzde 15 olan düşüş bizde yüzde 8 olarak gerçekleşti. Bu nedenle ben tüketimin kısa sürede artacağına inanıyorum" diye konuştu. Türkiye'nin doğalgaz kontratlarında yer alan 'al ya da öde' maddesi nedeniyle 2010 sonunda, kullanmadığı gazın yaklaşık 2 milyar dolarlık bedelini ödeme riski ile karşıya olduğu iddialarını değerlendiren Şenel, tüm dünyada spot LNG fiyatı nedeniyle sistemin kendi lehlerine ilerlediğini aktardı.
'GAZIMIZA İLGİ VAR'
Son iki yılda özellikle spot LNG fiyatlarının düşmesi nedeniyle, boru hattı ile doğalgaz satışlarının düştüğünü aktaran Şenel, "Bu satışlarımızı da düşürdü. Son üç yılda kullanmadığımız gaz nedeniyle 'al ya da öde' pozisyonuna düştük. Bu paramızın boşa gittiği anlamına gelmiyor" dedi. Son dönemde dünyada spot LNG fiyatlarının tekrar boru gazı fiyatlarına yaklaştığını kaydeden Şenel, "Bu da bizim kontratlarımızla getirdiğimiz doğalgaza olan ilgi ve talebi artırıyor. Çünkü tüketici artık arz güvenliği sağlam gaz istiyor. Ancak LNG tankerle geliyor. Bir rüzgar esse fırtına olsa bu gaza erişilemeyecek" diye konuştu. 'Al ya da öde' şartı nedeniyle İran'a önemli oranda almadıkları gazın parasını ödediklerini doğrulayan Şenel, 2010'da bu riski kapatarak, ödedikleri peşin paranın karşılığının üzerinde doğalgaz almaya başladıklarını söyledi.
"AL YA DA ÖDE"NİN FAYDASI DA OLDU
Geçmişte düştükleri 'al ya da öde'nin kendilerine belli noktada faydaları olduğunu anlatan Şenel, "Al ya da öde yükümlülüğü nedeniyle ne kadar para ödesek de miktar olarak hesaplıyoruz. Bizim en yoğun 'al ya da öde' ye düştüğümüz zamanlarda doğalgaz fiyatı düşüktü. Şimdi fiyat o seviyeden daha yüksek. Bu nedenle tüketimimizi arttırdığımızda aslında bir anlamda fiyat avantajı yakalayabiliriz" dedi.