Ferde Erdem, İzlanda'daki volkan patlaması nedeniyle Avrupa ülkelerinin büyük bölümünde hava sahalarının kapatılması, Türkiye'ye gelecek turistlerin rezervasyonlarını ertelemesi ve küresel krizin Avrupa ülkelerinde halen etkisini sürdürmesinin turist profiline de olumsuz etki yaptığını kaydetti. Bunun turizm bölgesinde kuyumculuk sektörünü de zora soktuğunu kaydeden Erdem şöyle konuştu:
''Son bir ayda kuyumculuk sektöründe yüzde 80 gerileme var. Kuyumcu esnafı satış yapamaz duruma geldi. Altın fiyatlarındaki sürekli iniş ve çıkışlar, fiyat istikrarsızlığı hem yerli vatandaşları hem de tatile gelen turistleri etkiliyor. İzlanda'daki volkan patlaması nedeniyle hava sahalarının kapatılması, turist akışında sıkıntı yaratınca Antalya'daki kuyumcu da perişan oldu.''
Antalya'da 10 yıl önce yüzde 20 civarında olan yeni açılan kuyumcu iş yerlerindeki artışın, bu yılbaşından itibaren yüzde 1-2 civarına gerilediğini belirten Erdem, ''Antalya kent merkezinde bugün 280 kuyumcu var. Siftah yapmadan dükkanını kapatan kuyumcu var'' dedi.
Geçmiş yıllarda Antalyalı kuyumcuların, turistlere yaptıkları satışlar nedeniyle ülke ekonomisine önemli katkı sağladığını anlatan Erdem, son yıllarda Antalya kent merkezi dışında Belek, Kundu ve benzeri bölgelerde turizm sektörünün gelişmesine paralel olarak bu bölgelerde de kuyumcu ve shopinglerin arttığını anlattı.
Erdem, şöyle devam etti:
''Artık şehir dışındaki turizm bölgelerinden kent merkezine turist gelişi yok. Ulaşım sıkıntısı da var. Hanutçular rahatsızlık veriyor. Turistler kuyumculuk shoping merkezlerine yönlendiriliyor. Şehir turları da 30-45 dakika ile sınırlı. Böyle olunca da kuyumculuk sektörü zor durumda kalıyor. Antalya bölgesi ve ilçelerinde yıllık 25 ton altın ticaret hacmi var. Bunun yüzde 60'ı ise Antalya'ya gelen turistlere satış oluşturuyor. Turistlere yapılan satış bir anlamda ihracat oluyor.''