Tamam teknolojiyi takip etmek, yenilikleri Türkiye'ye taşımak konusunda öyle çok da önde değiliz. Ne de olsa dünyanın en büyük 17'nci ekonomisiyiz diye övünürken, gecike gecike 3G'ye geçen ancak 131'inci ülke olayı başardık! Ama Türkiye'de müthiş bir kıpırdanma var. İnternet dünyasına erişmek için Anadolu'nun en ücra köşelerinde bile herkesin bir çabası var. Nerden mi biliyorum? Bilişim teknolojileri sektörünün önde gelen isimlerinden biri olan Index Grup'un kurucusu Erol Bilecik'le yaptığım sohbetten. Bilecik'in şirketi Index, 200 civarında dünya markasını Türkiye'ye getiren ve 2009'u 1 milyar doların üzerinde bir ciro ile kapatan sektörün önde gelen temsilcilerinden.
HEDEFLER AŞILDI
Geçen yılki ciro hedefleri aslında 952 milyon dolarmış ama dünyanın altını üstüne getiren krizin uğramadığı sektörlerden biri olunca bilişim teknolojileri sektörü, Index de tahminlerini aşan bir ciro ile yılı kapatmış ve bu yıl da 1.135 milyar dolar gibi bir ciro hedefi koymuş kendine. Erol Bilecik, ilk beş büyük şehri yani İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve İzmir'i bir kenara koyup Türkiye'deki gelişmeleri anlattı. Böylece en çok internete Malatya'dan bağlanıldığını, en çok diz üstü bilgisayarının Konya'da satıldığını, en çok print out yani yazıcıdan çıkışın Kocaeli'nden yapıldığını ve en çok bilgisayar parçasının Gaziantep'te satıldığını öğrendim.
ANADOLU'DAKİ APAÇİLER!
Bilecik'e göre oyuna katılım isteği Anadolu'da yükselmiş. Buna en güzel örnek de hakkarim.net. Bilecik, Hakkâri'de yaşayıp birçok imkândan mahrum kalanların bir site sayesinde nasıl sosyalleştiklerine çok güzel örnek teşkil ettiğini söylüyor. İşte bu gelişmeler üzerine örneğin Bilecik de bir Anadolu ekibi kurmuş. Onlara Apaçiler ismini veriyor. Sayıları 16'yı bulmuş ve oturdukları bölgede birden fazla şehirle ilgileniyor, bilişim teknolojilerine olan talebi yönetiyorlarmış.