Portakalın ana bitkisi, acı bir tadı olan turuncun Endülüslü Araplar tarafından 8. yüzyılda fethettikleri Güney İspanya üzerinden Avrupa'ya yeniden getirdiklerini biliyoruz. Ama tatlı portakalı Avrupa'ya tanıtanlar Portekizliler oldu. Nitekim Portekiz kökenli bu meyveyi bizler de Yunanlılar da o ülkenin adını hatırlatan "portakal" sözcüğüyle tanımlıyoruz. Kan portakalı ise 17. yüzyılda Sicilya'da geliştirildi ve bu adanın en önemli tarım ürünü olarak kaldı. Amerika kıtasına diğer narenciye ürünleriyle birlikte portakalı taşıyan kişi ise Kristof Kolomb. 1493'te bu kıtaya yaptığı ikinci sefer sırasında getirdiği çekirdekleri Haiti'ye dikti. Buradan fideler Florida'ya da taşındı. Bugün tam bir portakal cenneti sayılan Kaliforniya'ya ise ancak 18. yüzyılda girdi.