Çocukların boş zamanları dediğimizde akla gelen süreler, okuldan ve ders çalışmaktan geri kalan zamanlardır. Tabii bir de tatiller... Zamanımız çocuklarının bu soruya verdikleri yanıt genellikle değişmemektedir: Bilgisayar, play-station ve televizyon. "Arkadaşlarımla oluyorum," diyen çocuk sayısı gittikçe azalmaktadır. Bu nedenle de biz büyükler sıklıkla kitap okumadıklarından yakınıyoruz.
DERS ÇALIŞMAK
Belirlenmiş ders saatleri, bu saatler içinde başka aktivitelerin sınırlanması, bu konuda kararlı olmak çocuğun sorumlu ve planlı olmasında bir adımdır. Bu düzenlemeleri yaparken çocuğun saatlerce ders başından kalkmamasını istemek, pek akıllıca olmaz. Verimli de olmayacak bu durumu engellemenin en iyi yolu, ders çalışma sürelerini bölmektir. Bunu yaparken zamanlamaları ve molaları seçecek, denetleyecek kişinin ebeveyn olduğu unutulmamalıdır.
BİLGİSAYAR VE PLAY-STATION
Bilgisayar doğru kullanıldığında çocuğun gelişimi için önemli olan bir buluştur. Ancak gün içinde ne süreyle ve ne amaçla kullanılacağı ebeveyn tarafından belirlenmeli ve denetlenmelidir. Uzun süre bilgisayar başında oturmak, vücut iskeleti ve göz sağlığı başta olmak üzere fiziksel zararların yanı sıra, çocuğu bir anlamda yaşamdan koparmaktadır. Sanal dünya içinde ailesiyle, arkadaşlarıyla ilişki kuramayan çocuk, dünyayı da sanal ortamdan tanımaktadır. Arkadaşlarıyla oyun oynamak ve yüz yüze konuşmak yerine chat yapmayı öğrenen çocuğun sosyal yaşamı öğrenmesi zordur. Ayrıca aile de çocuğunu tanıyacak, ilişki kuracak ve anlayacak zamanı yaratamamaktadır. Daha sonra oluşan sorunları öğrenmesi de zorlaşmaktadır. İnternet kullanımı sırasında girebileceği; yaşına uygun olmayan siteler ayrı bir sorundur. Yaşı uygun olmadan göreceği fotoğraflar, okuyacağı bilgiler büyük sorunlara yol açabilir. Çocukların oyun oynamak için son zamanlarda en çok tercih ettikleri oyuncak playstation. Hatta iki arkadaş bir araya geldiğinde bile, hiç konuşmadan, birbirlerine bakmadan saatlerce ekranda birbirlerini öldürmeye, otomobillerini çarpıştırmaya çalışıyorlar. Bunun adına da "Oyun oynuyoruz," demeye başladılar. Özellikle erkek çocukların babalarıyla da paylaştıkları zaman play-station'la geçiyor. Bu oyunlar, içeriklerinin zararlarının yanı sıra çocukların gelişimleri için gerekli aktivitelerinden uzaklaşmasına neden oluyor.
TELEVİZYON
Televizyonun çocukları nasıl etkilediği artık çok bilinen bir konu. Gün içinde bir saati geçmeyecek şekilde televizyon seyretmesini sağlamak yeterli olacaktır. Unutulmaması gereken, kumandanın sizde olduğudur. İçeriği bilinen ve uygun olan programı seçmek, anne ve babanın görevidir.
SPOR VE SANAT ETKİNLİKLERİ
Çocukları uygun zamanlarda spor ve sanat etkinliklerine yöneltmek gelişimleri için gereklidir. Özellikle toplu yapılan basket, voleybol ve futbol gibi etkinlikler aynı zamanda paylaşmayı da öğretir. Bu tür etkinlikler düzenli yapıldığında ders çalışmayı engellemez, aksine yararlı olur. Benzer şekilde drama, tiyatro, bir müzik aleti çalmak, bale gibi yeteneğine göre seçilecek etkinlikler de önemlidir. Unutulmaması gereken, kendi özlemlerimizi gerçekleştirmek için çocukları zorlamanın, aynı anda birçoğunu bir arada yapmalarını istemenin ve onlardan tüm bu faaliyetlerde başarılı olmalarını beklemenin ters etki yapacağıdır.
KİTAP OKUMA
Bebeklikten itibaren ona kitaplar okumanız, evde kitap okunması, yaşına uygun cazip kitaplar almak bu alışkanlığın kazanılması için önemlidir. Kitap okumanın diğer faaliyetler kadar keyifli olduğunu anlatabilmek ve gösterebilmek ilk adımdır.