ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti kabul ettiği" kararın Birleşmiş Milletler'in (BM) ilgili kararlarına aykırı olması sebebiyle hukuken geçersiz sayılmasını öngören tasarının, Türkiye'nin de yoğun girişimleriyle BM Güvenlik Konseyi (BMGK) gündemine getirileceği bildirildi.
Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, söz konusu tasarının yarın gündeme getirilip görüşülmesi öngörülüyor. Tasarının, şu anda BMGK üyesi olan Mısır tarafından sunulacağı, teklifin sahibinin ise Filistin olduğu kaydedildi. Ancak ABD'nin Kudüs kararının ardından yoğun bir diplomasi süreci yürüten Türkiye'nin bu süreçte de önemli rol oynadığına vurgu yapıldı. Tasarının taslağında Kudüs'ün nihai statüsünün tek taraflı adımlarla değil "Filistin ile İsrail arasındaki barış görüşmeleri sonucunda" belirleneceğine işaret edildi.Herhangi bir ülkenin büyükelçiliğini Kudüs'e taşımaması gerektiği yönünde de çağrı yapıldı.
ANKARA'YA AKTİF ROL
ABD'nin söz konusu tasarıyı BMGK'da "veto etme" olasılığının çok yüksek olduğu, bu durum gerçekleşirse konunun BM Genel Kurulu'na taşınacağı ve bu platformda 3'te 2 çoğunlukla kabul edilmesi için çaba gösterileceğine vurgu yapıldı. Bu durumda BMGK kararı gibi bağlayıcı olacak bir BM Genel Kurul kararının da Kudüs'ün statüsünün değiştirilmesine yönelik adımları önleyebileceği belirtildi.
Geçen hafta İstanbul'da İslam İşbirliği Teşkilatı'nı (İİT) toplayan Türkiye, "Doğu Kudüs'ün Filistin'in başkenti" olarak sayılması yönünde bir kararın çıkarılmasına öncülük ediyor.
ERDOĞAN AÇIKLAMIŞTI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da ABD'nin Kudüs kararının iptali için BM'de girişim başlatacaklarını söylemişti. Erdoğan "ABD'nin Kudüs'le ilgili kararının iptali için Birleşmiş Milletler nezdinde de girişimler başlatıyoruz. Önce Güvenlik Konseyi'nde, orada bir veto olursa BM Genel Kurulu'nda bu haksız kararın iptali için çalışacağız" demişti.
FANATİK YAHUDİLER MESCİD-İ AKSA'YI BASTI
İsrail polisi eşliğindeki 104 fanatik Yahudi, Mescid'i Aksa'ya baskın düzenledi. Kudüs İslami Vakıflar İdaresi, 91 fanatik Yahudi'nin sabah saatlerinde, 13'ünün ise öğle namazından sonra Mescid-i Aksa'nın avlusuna girdiğini, bu kişilere İsrail polisinin eşlik ettiğini kaydetti. Yahudiler, Mescid-i Aksa Külliyesi altında kalıntıların bulunduğu iddiasıyla kazı çalışmaları yapıyor ve Harem-i Şerif'te kendilerinin de ibadet etme hakları olduğunu savunuyor.
ON BİNLER KUDÜS İÇİN SOKAKTAYDI
ABD başkanı Trump'ın, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak gören hukuksuz kararına tepkiler yağmaya devam ediyor. Endonezya Ulema Meclisi'nin, başkent Cakarta'da düzenlediği gösteride dün 80 binin üzerindeki kişi "Özgür Filistin" sloganı attı. ABD Müslüman Organizasyonları Konseyi'nin düzenlediği, Türk-Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi'nin de desteklediği organizasyondaysa, Washington'da Kudüs'e destek yürüyüşü düzenledi. Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da da çeşitli sivil toplum kuruluşlarının organizasyonuyla binlerce kişi ABD yönetimini protesto etti.