Suriye krizinde sona yaklaşılırken, ABD yönetiminin, Esad'ın gidiş sürecinin nasıl yönetileceği konusunda Türkiye ile istişareleri yoğunlaştırdığı bildirildi. Amerika'da yayımlanan New York Times gazetesinin haberine göre, Obama'nın görevlendirdiği temsilciler, Türk yetkililerle önümüzdeki süreci değerlendirmek için sık sık bir araya geliyor. Gazete, ABD'nin bir yandan da İsrail ile bu konuyu görüştüğünü, Savunma Bakanı Leon Panetta'nın birkaç gün içinde İsrail'e gideceğini duyurdu. Obama yönetiminin muhaliflere yardımı arttırdığını, benzer görüşleri olan ülkelerden oluşan bir koalisyon oluşturmak için gayret ettiğini vurgulayan New York Times, Suriye'nin elindeki kimyasal silah stokunun ABD'li yetkilileri endişeye sevk ettiğini yazdı. Habere göre, İsrail'in Suriye konusunda kendisine danışmadan saldırı kararı almasından çekinen Obama yönetimi, Esad sonrası dönemle ilgili Netanyahu hükümetinin adımlarını takipte tutmayı sürdürüyor. Haberde ayrıca üst düzey bir ABD'li yetkilinin "Son birkaç ayda muhalefetin güçlendirildiğini görebilirsiniz. Şimdi bu süreci hızlandırmaya hazırız" şeklindeki sözleri de aktarılarak, ABD ve Türkiye'nin açık desteğinin, dengeleri muhaliflerin lehine değiştireceği kaydedildi. Amerikan Newsweek dergisinde bir makale yayımlayan eski CIA yetkilisi Bruce Riedel de Suriye'deki krizin çözümü için uluslararası bir barış gücünün gerekeceğini savundu. Riedel "Bu durumda Türkiye kritik bir öneme sahip olacak. Belki Ürdün yardımcı bir yol oynayabilir, ancak kilit ülke Türkiye'dir" ifadelerini kullandı.
Muhalifler, Halep'e taarruz başlattı
Başkent Şam'da geçtiğimiz günlerde yaşanan çatışmaların ardından, Özgür Suriye Ordusu'nun Halep'i ele geçirmek amacıyla kapsamlı bir taarruz başlattığı bildirildi. Ordu birliklerinin Şam'daki operasyonlar nedeniyle Halep'e yetişmekte zorlandığı kaydedilirken, muhalifler, kentin istihbarat merkezi çevresinde yoğun çatışmaların sürdüğünü duyurdu. Özgür Suriye Ordusu'nun ülkenin yüzde 60'ında fiilen hakim durumda olduğunu da iddia eden muhalif kaynaklar, "Uluslararası müdahale niyeti yoksa, Özgür Suriye Ordusu'na destek verilmeli" açıklamasında bulundu.
Fisk'ten mezhepçilik uyarısı
Halk
ayaklanmasının giderek bir iç savaşa dönüştüğü Suriye'de yaşananları yorumlayan ünlü İngiliz gazeteci Robert Fisk, mezhepçiliğin Suriye devrimine dişlerini geçirdiğini kaydetti. Fisk, Independent gazetesindeki yazısında muhalifler arasındaki ayrışmalara da dikkat çekerek, bunun sıradan halkı endişelendirecek boyuta ulaştığını vurguladı. İslâm İşbirliği Teşkilâtı Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu da krizin sona ermesi için Esad yönetiminin bir an önce iktidarı devretmesi gerektiğini söyledi.
Muhalifler bir sınır kapısını daha aldı
Muhalifler
Türkiye sınırındaki Bab el Selam kapısının da kontrolünü ele aldıklarını açıkladı. Böylece Türkiye-Suriye sınırındaki 3'üncü kapı da muhaliflerin eline geçmiş oldu. Muhalifler daha önce Bab el Hava ve Cerablus kapılarını kontrol altına almıştı. Dün ülke çapında yaşanan çatışmalarda en az 104 kişinin öldüğünü açıklanırken, Suriye ordusunun Şam ve çevresinde muhaliflere yönelik başlattığı operasyonların devam ettiği bildirildi. Suriye devlet televizyonu, başkentin Mezze, Barze ve Meydan bölgelerinin "teröristler"den tamamen temizlendiğini duyurdu.