Seçim anketleri, ana akım medya propagandaları ve uzman tahminlerine rağmen sürpriz yaparak ABD Başkanı seçilen Donald Trump, beklenmeyen adımlar atmaya devam ediyor. Trump, son olarak ABD'nin 37 yıllık dış politika teamülünü sonlandırarak Tayvan lideri Tsai Ing-wen ile konuştu. Trump, böylelikle 1979'da dönemin başkanı Jimmy Carter tarafından yürürlüğe sokulan "Tek Çin Politikası"nın başlamasından itibaren Tayvan lideriyle iletişim kuran ilk seçilmiş ABD başkanı oldu. Trump'ın bu hamlesine en sert tepki ise Tayvan'ı kendi topraklarının bir parçası olarak gören ve bu ülkenin egemenliğini tanımayan Çin'den geldi. İlk olarak "ABD ile Tayvan'ın doğrudan diplomatik ve askeri temas kurmasına tamamen karşıyız" açıklamasında bulunan Çin Dışişleri Bakanlığı bu açıklamanın ardından ABD'ye protesto notası verdi. Çin tarafından yayımlanan metinde "Dünyada sadece tek bir Çin vardır. Tayvan'ın, Çin'in ayrılmaz bir parçası olduğu bilinmelidir" ifadeleri yer aldı ve ABD'ye "Tayvanla ilgili konuları dikkatle ele almazsanız Çin-ABD ilişkilerinde gereksiz gerginlikler yaşanabilir" uyarısı yapıldı.
TWITTER'DAN YANIT
Obama yönetimi Çin'in tepkisinin ardından "ABD'nin, Çin ve Tayvan ilişkilerindeki politikası değişmeyecek. Barışçıl ve istikrarlı ilişkiler, ABD'nin temel menfaatlerinin gereğidir" açıklamasında bulunsa da Trump geri adım atmadı ve sosyal medyadan "Tayvan lideri, bugün benim başkanlığı kazanmamı tebrik için aradı. Teşekkür ederim. ABD, Tayvan'a milyarlarca dolarlık askeri mühimmat satıyor. Buna rağmen, Tayvan liderinin tebrik telefonunu kabul etmemem gerekmesi ilginç" mesajını paylaştı. Trump'ın ekibi, Trump'ın ABD-Çin- Tayvan politikasından haberdar olduğunu ve telefonu bilerek kabul ettiğini açıkladı.
AFRİKA'NIN İLK NOBELLİ YAZARI TRUMP KAZANINCA ABD'Yİ TERK ETTİ
Afrika kıtasının Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülen ilk yazarı Wole Soyinka, ABD seçimlerinden önce verdiği sözü tuttuğunu ve Donald Trump başkan seçildiği için ABD'yi terk ettiğini açıkladı. Soyinka, Trump'un seçim süresince ırkçı söylemlerde bulunduğuna işaret ederek, "Yeşil kartımı attım ve taşındım" açıklamasını yayımladı. Nijerya'da 1967 yılındaki iç savaş sırasında yaklaşık 2 yıl cezaevinde kalan 82 yaşındaki yazar, 1986 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülmüştü. ABD'deki Harvard, Cornell ve Yale gibi prestijli üniversitelerde ders veren Soyinka'nın Nijerya'ya döndüğü tahmin ediliyor.