ABD'nin Florida eyaletinin Gainesville kentinde 11 Eylül'ün yıldönümü olan bugün Kuran'ı Kerim'in kopyasını yakacağını açıklayan Rahip Terry Jones, eyleminden vazgeçtiğini açıkladı ve kendisini ikna edenin de "Tanrı'nın bir işareti" olduğunu söyledi. Rahip Jones, Florida İslam Merkezi Başkanı Muhammed Musri ile yaptığı görüşmeden sonra televizyonlardan yayınlanan açıklamasında, "Sıfır Noktası''nda inşa edilmesi planlanan caminin başka bir yerde yapılması sözünü almasının da etkisi olduğunu kaydetti. İçinde bir caminin de bulunacağı "Park51- Cordoba Evi'' adlı İslami Kültür Merkezinin proje yöneticilerinden İmam Faysal Abdül Rauf ile görüşmek üzere cumartesi günü (bugün) New York'a gideceğini söyleyen rahip, "Amerikalılar, orada cami görmek istemiyor, Müslümanlar da elbette Kuran-ı Kerim'i yakmamızı istemiyor. İmam, caminin başka bir yere yapılmasını kabul etti, biz de cumartesi günü yapmayı planladığımız eylemden vazgeçmeyi kabul ettik'' dedi. "Park51-Cordoba Evi'' adlı projenin sorumlularından Daisy Khan ise ''Hiçbir şeyden haberdar değiliz'' diyerek, caminin başka bir yere yapılması yönünde proje değişikliği olmadığını belirtti.
İLK KAN DÖKÜLDÜ
Bu arada, rahibin vazgeçmesine rağmen Kur'an yakma planına yönelik İslam dünyasında yapılan gösterilerde ilk kan Afganistan'da döküldü. Ülkenin kuzeydoğusunda küçük bir NATO üssü önünde düzenlenen ve binlerce Afganın katıldığı gösteride 1 kişi askerlerin açtığı ateşte öldü. Pakistan'daki protestolarda, "Amerika sabrımızı sınama" sloganları atılırken İnglitere'deki gösteride de "Savaş koalisyonununu durdurun!. Ne Savaş Ne ırkçılık! İslamofobiyaya hayır!" yazılı dövizler taşındı. Kültürler arası savaşın yeni öncüsü olan 58 yaşındaki rahip Jones'un, eski bir hotel müdürü olduğu ortaya çıktı. ABD'nin Missouri eyaletinde dünyaya gelen Jones, Avrupa'da 30 yıl misyoner olarak bulunmuş. Kilisesinin dünya üzerinde yaklaşık 100 kişilik üye sayısı son tartışmalarla 50'ye kadar düştü.
'OLAYI MEDYA KÜRESEL KRİZE DÖNÜŞTÜRDÜ'
Medyanın fanatik rahip Terry Jones'un eylemine aşırı ilgi göstermesini eleştirirken AP, Fox News ve CBS gibi medya organlarının Kur'an yakma eyleminin fotoğraflarını yayımlamama kararını da öven New York Times gazetesi, "2008 yılında ABD'nin Topeka şehrinde bir papazın Kuran yakmasına ilgisiz duran medya şimdi Jones'un provokatif girişimine yer vererek olayın büyümesine yol açtı. Rahip, temmuz ve ağustos aylarında 150 ayrı röportaj verdi. Bu röportajların nerdeyse tamamının aynı kalıp İslam karşıtı sözlerden oluşmasına rağmen, röportaj taleplerinin arkası kesilmedi" diye yazdı.