Live Science dergisinin bildirdiğine göre, bilim çevreleri tarafından sabırsızlıkla beklenen keşfin yapıldığı iddiaları, İsviçre'nin Cenevre kenti yakınlarındaki kilometrelerce uzunluktaki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nda (BHÇ) deneyi yapan fizikçilerin aralarında yaptıkları yazışmalarda dile getirildi.
Columbia Üniversitesi'nden matematikçi Peter Woit'in bloguna anonim bir yorumcunun bir not yazmasıyla başlayan yazışmaların ardından sızan bir notta, BHÇ'nin Atlas adlı parçacık tespit deneyinde, Higgs parçacığının izlerinin bulunmuş olabileceği belirtildi. Blogdaki notta, işaretin, Higgs'e ait olduğu tahmin edilen kütle ve diğer özellikler bakımından tutarlı olduğu da kaydedildi.
Bazı fizikçiler notun şarlatanlık olduğunu söylerken, bir kısım bilim adamı da bu işaretin başka bir parçacığın kanıtı olabileceğini düşünüyor.
Deneyde görev yapan bilimadamlarının, uzun süredir keşfi beklenen parçacığı henüz bulamadıkları belirtilmişti.
14 milyar yıl önce evrenin doğumuna yol açtığına inanılan Büyük Patlama ortamını yaratmayı amaçlayan 10 milyar dolar tutarındaki deney sırasında tünel boyunca ayrı yönlerde iki proton hüzmesi veriliyor.
Işın demetleri ayrı istikametlerde, ışık hızına yakın bir süratle halka şeklindeki tünelde yol alıyor. Proton ışınlarının birbiriyle büyük bir enerjiyle çarpışmasının ardından bilim adamları, kozmosun doğasını kavramaya yarayacak yeni parçacıklar görmeyi umuyor.
Bir mikro saniye sürecek çarpışmada, temel element parçacıkları, atom çekirdeklerini oluşturmak için birleşmeye başlamadan önceki Büyük Patlama anındaki koşulların oluşturulması öngörülüyor.
Bilim adamları, çarpışma sırasında özellikle teorik fizikteki kütle mantığının temelini oluşturan veya kara maddenin neden yapıldığını anlamaya yarayacak Higgs parçacığı (Tanrı parçacığı) diye adlandırılan parçacıkların varlığının kanıtlarını görmeyi umuyor.