Ham petrol son zamanların en sert düşüşlerinden birini yaşadı. Asya borsaları da güne sert düşüşle başlarken petrol fiyatları %27 civarı bir gerileme ile varil başına 30.04 dolardan işlem gördü. Küresel ölçüt olan Brent ham petrolü %26 düşüşle 33.49 dolara geriledi. Uzmanlara göre her iki petrol sözleşmesi de 1991'den bu yana yaşanan en kötü günlerini bekliyor. Petrol şoku, yeni koronavirüs salgını nedeniyle zaten panik içinde olan borsaları da sarstı. Asya piyasası haftanın ilk işlem saatlerinde düşerken, ABD vadeli işlemleri de büyük düşüşler kaydetti.
SUUDLAR'LA RUSLAR ARASINDA İTTİFAK ÇATLAYINCA...
Petrol fiyatlarındaki sert düşüş ve borsalara etkisi, fiyatları desteklemek için 2017'nin başından beri petrol arzını kısıtlayan OPEC ile Rusya arasındaki ittifakın patlak vermesinden sonra başladı.
Rusya, Cuma günü Viyana'da yapılacak olan toplantıda üretimi daha da azaltarak OPEC'in koronavirüsle zaten yeterince yara almış olan petrol pazarını kurtarma önerisini kabul etmedi. Geçtiğimiz hafta yaşanan gelişmeler, Cuma günü petrol fiyatlarında %10'luk bir düşüşe neden oldu. Ham petrol, koronavirüs salgını ile bağlantılı talepte keskin bir düşüş nedeniyle zaten bir "ayı" piyasasında sıkışmıştı.
Suudi Arabistan bu durumu hafta sonu daha da tırmandırdı. Analistlere göre, Suudi Arabistan, Nisan ayı resmi satış fiyatlarını 6 ila 8 dolar arasında düşürerek, pazar payını yeniden kazanmak istiyor ve Rusya'ya karşı bir fiyat savaşı başlattı.
ClipperData Hammadde Araştırma Direktörü Matt Smith, "Yaşanan dalgalanmaların sebebi Suudi Arabistan'ın vanaları açması ve Pazar payında yer kazanmak istemesidir. Krallık, fiyat savaşı için kolları sıvadı" yorumunda bulundu.
Analistler, Rusya'nın üretimi azaltmayı reddetmesinin, çoğu hayatta kalmak için daha yüksek petrol fiyatlarına ihtiyaç duyan ABD şeyl petrol üreticileri için bir tokat olduğunu belirtti.
Enerji danışmanlığı firması FGE analistleri Pazar günü müşterilere uyarı notu gönderdi. Sözkonusu notta "Rusya, gerçek hedefin ABD kaya petrolü üreticileri olduğunu ima ediyor, çünkü üretimin kesilmesinden ve sadece alandan ayrılmasından besleniyor" diyerek şöyle devam etti: "Fiyatlar uzun süre düşük kalmadıkça böyle bir saldırı başarısızlığa mahkum olabilir."
2014-2016 petrol krizi onlarca petrol ve gaz şirketinin iflas ve yüz binlerce işten çıkarma davası açmasına neden oldu. (CNN International)