Koronavirüs salgını, Aralık 2019'da ortaya çıktığı Çin'in Vuhan kentinden dünyanın çeşitli bölgelerine yayıldı. Kısa sürede içerisinde yayılım gösteren virüs, ilk kez tespit edildiği tarihten yaklaşık 90 gün sonra ülkemizde görüldü. Ülkemizde Coronavirüs kaynaklı ölüm ilk kez dün gerçekleşirken şu ana kadar açıklanan 98 vaka bulunuyor. Corona virüsü ile aynı hızda yayılan endişe dalgası, aşı ve tedavi çalışmaları ile ilgili son dakika haberlerinin yakından takip edilmesine, her bir gelişmenin uluslararası basında yer almasına sebep oluyor.
Dün ABD'de Corona virüsü aşı denemelerine başlandığının açıklanmasının ardından bir sevindirici son dakika haberi de Çin'den geldi. Corona virüsü başlangıç noktası Çİn'den gelen habere göre favipiravir isimli ilacın koronavirüs kaynaklı Covid-19 hastalığının iyileşme süresini 11 günden 4 güne indirdiği kanıtlandı.
FAVİPİRAVİR İSİMLİ İLAÇ KLİNİK ARAŞTIRMALARDA FAYDA SAĞLANDI
Çin Bilim ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde bulunan Biyoteknoloji Ulusal Merkezi Direktörü Zhang Xinmin tarafından yapılan açıklamada, Favipiravir isimli ilacın klinik araştırmalarda fayda sağladığının tespit edildiği belirtildi.
TEŞHİS VE TEDAVİ SÜREÇLERİNDE KULLANILACAK
2014 yılında Japonya tarafından bulunan ve klinik kullanım için onay alan ilacın yapılan denemelerde herhangi bir ters etki göstermediğini söyleyen Zhang, ilacın kullanımının koronavirüs hastalarının teşhis ve tedavi süreçlerinde kullanılmasını tavsiye ettiklerini söyledi.
CORONA VİRÜSÜ AŞISI BULUNDU MU?
Corona virüsünün aşısı için yapılan ilk denemelerde bugün ABD'de ilk corona virüsü aşısı gönüllülere yapıldı. Salgınla mücadele için kritik bir eşik olarak tanımlanırken araştırmayı yürüten Dr. Lisa Jackson, "Biz şimdi corona virüsü takımıyız. Bu acil durumda herkes elinden geleni yapmak istiyor" dedi.
VİRÜSÜN GENETİK KODLARI DEĞİŞTİRİLDİ
Bilim insanları virüsün genetik kodlarının değiştirildiğini ve bu yüzden deneyde yer alan kişilerin corona virüse bağlı bir sağlık sorunu yaşamayacağı bilgisinin altını çiziyor.
12-18 AY ARASINDA KULLANILMASI ÖNGÖRÜLÜYOR
Önümüzdeki günlerde sağlıklı 45 gönüllü denek ile devam edecek olan aşı testlerinin başarıyla sonuçlanması durumunda ilgili federal kurumlardan onay alabilmesi ve halkın kullanımına sunulabilmesi için yetkililer 12 ila 18 ay arasında bir süre öngörüyor.
Corona virüsü ile ilgili en güncel son dakika haberleri ile anlık verileri gösteren güncel corona virüsü haritasını BURAYA TIKLAYARAK görüntüleyebilirsiniz.
İlk aşıyı olan kişi ise ufak bir teknoloji şirketinde çalışan Jennifer Haller isimli Seattlelı… 43 yaşındaki Haller, "Hepimiz çaresiz hissediyoruz ve bu aşı süreci bizim bir şeyler yapabilmemiz için harika bir fırsat. İki çocuğum var ve onlarda yaptıklarımı bayağı havalı buluyor" dedi.
Uzmanlar, Moderna Inc. isimli biyoteknoloji şirketinin geliştirdiği aşının mRNA-1273 kod adıyla bilindiğini aktardı. Yapılan açıklamada, "Aşı olan gönüllülerin corona virüsüne yakalanma riski yok çünkü aşıda corona virüsü yok" denildi.
Öte yandan daha önce ABD, Çin ve Güney Kore'de de aşı yapım çalışmaları ile ilgili atılımlar yapılmıştı.
Araştırmayı yürüten Jackson, 18 ile 55 yaşları arasındaki sağlık gönüllülerin aşı olacağını duyururken, "Kan örnekleri alarak, potansiyel yan etkilere bakacağız. Aşının bağışıklık sistemine etkisini inceleyeceğiz. Aşının ne zaman kamuoyu ile paylaşılacağı bilinmiyor, bu sebeple aşıyı deniyoruz" dedi.
CORONA VİRÜSTEN NASIL KORUNULUR?
Korona virüsü kapsamında günlük hayatta alınacak 10 basit önlem ile virüse karşı mücadele edilebileceğini ve hastalığa yakalanmamış kişilerin maske kullanmasına gerek olmadığı belirtildi.
10 basit Corona virüsü önlemi şöyle sıralanıyor:
1- El hijyenine azami dikkat edilmelidir. Eller sık aralıklarla en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkanmalı, yıkamanın mümkün olmaması halinde alkol bazlı el antiseptiği veya alkol bazlı kolonya kullanılmalıdır.
2- Özellikle hasta kişi ve çevresi ile temastan sonra eller mutlaka yıkanmalıdır.
3- Eller yıkanmadan yüze dokunulmamalı özellikle kirli eller ile göz ve burun temas etmemelidir.
4- Öksürürken ve hapşırırken tek kullanımlık mendiller tercih edilmeli, kâğıt mendil bulunamadığı durumlarda dirsek içi kullanılmalıdır.
5- Hasta olmuş kişilerin dokunduğu yüzeyler dezenfekte edilmelidir.
6- Uzun süre kapalı ortamlarda durulmamalı, oda sık sık havalandırılmalı ve doğrudan güneş ışığı alması sağlanmalıdır. Et ve yumurta gibi hayvansal gıdalar iyice pişirilmelidir.
7- Hasta kişilerin mümkünse kalabalık yerlere gitmemesi, eğer gitmek zorunda kalınıyorsa ağız ve burnun kapatılması, mümkünse tıbbi maske kullanılmalıdır.
8- Alışveriş merkezleri, toplu taşıma gibi kalabalık ortamlarda mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Sağlıklı beslenilmeli ve yeterince uyku uyumaya özen gösterilerek, bağışıklık sistemi güçlü tutulmalıdır.
9- Hazır gıdalardan uzak durularak, doğal ve taze besin tüketimi ile yararlı bakteriler içeren ev yoğurdu gibi besinlerin tüketimi artırılmalıdır. Tuzlu ılık su ile boğaz gargarası yapılması ve bol ılık su tüketimi virüsün yerleşmesini engelleyebilir.
10- Hastalık belirtileri olan yüksek ateş, kuru öksürük, kas ve eklem ağrıları, solunum zorluğu gibi belirtiler başladığı zaman vakit kaybetmeden ve maske takılarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.