Halk arasında kırmızı göz hastalığı olarak bilinen konjonktivit, corona virüsü belirtileri arasında yerini aldı. Bilindiği üzere corona belirtileri arasında ilk sıralarda yer alan kuru öksürük, yüksek ateş, nefes darlığı gibi semptomların dışında ortaya çıkan bu yeni belirti vatandaşlar tarafından araştırılırken uzmanlar da konu ile ilgili açıklamalar yaptı. Göz kapaklarının içini ve gözlerin beyaz kısmını kaplayan zar olarak bilinen konjonktiva, hastalık ismini de buradan almaktadır. İltihap, enfeksiyon ya da alerjik reaksiyonlardan dolayı oluşan bu durum korona virüsü belirtileri arasında yer alırken ABD'li doktorlar 1099 corona hastasının 19'sunda kırmızı göz hastalığını tespit ettiklerini açıkladı. Buna göre; son dakika corona virüsü belirtilerine ve konjonktivit ile ilgili tüm detaylara haberimizin içeriğinden ulaşabilirsiniz.
Tüm dünyayı etkisi altına alan corona virüsü salgını ile ilgili son dakika haberleri gelmeye devam ederken bir yenisi daha eklendi. Corona virüsü belirtileri arasına son olarak eklenen konjonktivit yani halk arasından tabiriyle kırmızı göz hastalığı araştırılmaya başlandı. ABD'li doktorların tespit ettikleri vakalarda görülen bu durum üzerine konjonktivit nedir, nasıl bir hastalıktır? Corona belirtileri nelerdir?
İşte son dakika corona virüsü belirtileri ve konjonktivit detayları!
BAZI HASTALARDA TESPİT EDİLDİ
Çin'deki 30 hastaneden toplanan verilerin yer aldığı bir başka çalışmaya da dikkat çeken ABD'li doktorlar, 1099 Koronavirüs hastasının 19'unda konjonktivit tespit edildiğini belirtti.
Sadece Kovid-19'un, göz hastalığının nedeni sayılamayacağını hatırlatan ABD'li doktorlar, konjonktivit tanısı konan bir kişinin koronavirüsle enfekte olduğundan şüphe edebilecek ilk kişilerin göz doktorları olduğunu kaydetti.
KONJONKTİVİT NEDİR?
Halk arasında kırmızı göz hastalığı olarak da bilinen konjonktivit, göz akını örten şeffaf dokunun ve göz kapaklarının içinin iltihaplanmasıdır. Bu durum da göz içinde kanlanmaya yol açar. Göz kapaklarının içini ve gözlerin beyaz kısmını (sklera) kaplayan zara konjonktiva adı verilir. Hastalık da ismini buradan almaktadır.
CORONA VİRÜSÜ BELİRTİLERİ
Kuru öksürük: Virüs alt ve üst solunum yollarını etkilediği için en sık görülen belirti.
Yüksek ateş: Virüsün yol açtığı tahribatlar ve vücuda verdiği zarar nedeniyle aynı şekilde kuru öksürük gibi en sık görülen bir diğer belirti yüksek ateş.
Boğaz ağrısı: Yüksek ateş ve kuru öksürüğe oranla daha az görülse de solunum yollarına bulaşan virüsler bulaştığı bölgede ağrıya neden oluyor. Boğaz ağrısı da bu hastalığın belirtileri arasında gösterilebilir.
Nefes darlığı: Hastalığın ölümcül sonuçlar doğurmasındaki en büyük etkenlerden biri de oluşturduğu nefes darlığı. Özellikle solunum problemi olan hastalar, virüs nedeniyle artan nefes darlığına bağlı olarak yaşamlarını yitirebiliyor.
Yorgunluk: Virüsün vücutta oluşturduğu genel tablo nedeniyle hasta kendisini yorgun hissedebilir, kas ve eklem ağrıları yaşayabilir.
Baş ağrısı: Üst solunum yollarına etki eden virüsün nefes darlığı, boğaz ağrısı ve diğer belirtiler nedeniyle oluşturduğu etki dönem dönem baş ağrısıyla da baş gösterebiliyor.
Nezle ve ishal: Virüsün en az görülen belirtileri ise nezle ve ishal. Bu belirtiler çok az sayıda hastada ortaya çıkıyor.
KORONAVİRÜS NASIL BELLİ OLUR?
Şu aşamada hastanın eğer yurt dışı teması mevcut ise ya da yurt dışından gelen herhangi bir kişiyle temas halindeyse yukarıdaki belirtileri gördüğü takdirde SABİM ALO 184 üzerinden bilgi almalı. Buradan yapılacak olan yönlendirmeye göre hastalar en yakın Sağlık merkezine ya da yönlendirme yapılan kuruluşa müracaat etmeli.
KORONAVİRÜS TEDAVİSİ NASIL YAPILIYOR?
Kovid-19 tespit edilen hastalarda virüsün vücutta oluşturduğu etkileri ortadan kaldırmaya yönelik tedavi uygulanıyor. Örnek olarak birçok hastada olduğu gibi yüksek ateş mevcut ise bu ateşi düşürmek ve semptomları ortadan kaldırmak için gerekli tedavi uygulanıyor. Ya da hastanın solunum sıkıntısı mevcutsa bu sıkıntıyı gidermeye yönelik tedavi devreye sokuluyor. Birkaç semptom bir araya geldiğinde hastanın kronik problemleri de mevcutsa Kovid-19 ölümcül sonuçlar doğurabiliyor.