Son dakika...Yeni tip korona virüs, tüm dünyada etkisini artırdı. Özellikle salgının merkez üssü olarak anılmaya başlanan ABD'de ise vaka ve ölü sayıları arttı. Dünyanın en büyük ekonomileri arasında ilk sırada gösterilen ve dünyanın en büyük süper gücü olarak lanse edilen ABD'de düşük gelirli insanlar koronavirüsü adeta bir gelir kapısı haline çevirdi. Konuyla ilgili ise bugün The Guardian'da ilginç bir makale yer aldı.
"FAKİR AMERİKALILAR KANLARINI SATIYOR"
Arwa Mahdawi'nin "Eğer fakir Amerikalılar kanlarını satıyorsa ABD'nin başı ciddi belada" başlığı ile yayımladığı makalesinde, koronavirüse yakalanan kişilerin plazma bağışcısı olmak için sözleşme imzadığı ve hastalığı atlattıktan sonra antikor açısından zengin kan plazmasını sattığı bilgisi yer aldı.
ABD'deki kan merkezleri, Covid-19'dan kurtulanlara, kanın yaklaşık % 55'ini oluşturan sarımsı sıvı olan plazmaları için prim ödüyor. Her bir plazma için ise ödenen miktarın 200 dolara kadar çıktığı ileri sürüldü.
100-200 DOLARA SATIYORLAR
Ayrıca makalede, yazar, COVID-19 geçiren kişilerin plazmalarının 100-200 dolar karşılığında satıldığını belirtti. Yetkilier, Brigham Young Üniversitesi öğrencilerinin bilerek ve isteyerek korona virüs kaptığını ve eğitim ücretlerini karşılamak için bu yola başvurduğunu da ifade etti.
ÖĞRENCİLER HARÇLIKLARINI ÇIKARIYOR
ABD'de üniversite öğrencileri de para kazanma yolu olarak koronavirüse yakalanmayı temel hedef haline getirmiş durumda. Koronavirüse yakalanan genç öğrenciler hastalığı atlatmalarının ardından antikorlarını satarak harçlıklarını çıkardıklarını söylüyorlar. Üniversite yönetimleri ise bu durumdan son derece rahatsız olduklarını ifade ederken öğrencilerin hem kendi sağlıklarını, hem de güvenliklerini tehlikeye attıklarını söylüyor.
ASGARİ ÜCRETTEN KAT KAT FAZLASINI ALIYORLAR
ABD'de yoksul bir insan haftada iki defaya kadar bağış yapabiliyor ve bu bağış yaklaşık 90 dakika sürüyor. Her bağış sonrasında 30-50 dolar arasında bir ücret alan bağışcılar bu noktada ciddi paralar kazanıyor. Oysa Amerika'da saatlik asgari ücret sadece 7,25 dolar. Ufak bir kıyaslama durumunda yoksul insanların kısa sürede bu kadar ciddi bir miktar para kazanmak için bu yolu seçtiği de gözüküyor.
"MİGREN, UYUŞUKLUK GİBİ HASTALIKLAR MEYDANA GELİYOR"
Plazmalarını sıklıkla satan bazı kişilerde genellikle migren, uyuşukluk ve baygınlık gibi şikayetler meydana geliyor.
ABD'DE BİR REFAH DEVLETİ YOK!
Arwa Mahdawi yorumunun devamında "İnsanların kan plazması satmasına izin verme fikrine ille de karşı değilim. Tabiki sıkı bir şekilde denetlendiği, bağışların sayısı güvenli bir şekilde sınırlandırıldığı ve adil bir şekilde yapıldığı sürece. Bununla birlikte, plazma satışına başvurmak zorunda kalan insanlara kesinlikle karşıyım çünkü ABD'de bir refah devletinin olmayışı, durgun bir asgari ücretle çalışanlar için tek yol plazma satmak olarak gözüküyor." dedi.
PLAZMA BAĞIŞ MERKEZLERİ BİLEREK DÜŞÜK GELİRLİ YERLERE KURULUYOR
Mahdawi "Plazma bağış merkezleri orantısız bir şekilde düşük gelirli bölgelerde kuruluyor ve plazma bağışı sonrasında kazanılan para vatandaşlar tarafından yiyecek ve temel ihtiyaçlarda kullanılıyor. Hepsinden öte bu dünyanın "en zengin ülkesi" olarak adlandırılan ABD'de oluyor." ifadelerini kullandı.
BRİGHAM YOUNG ÜNİVERSİTESİ'NDE PATLAK VERMİŞTİ...
ABD'nin Idaho eyaletinde bulunan Brigham Young Üniversitesi yönetimi, plazma bağışı karşılığında para kazanmak için bazı öğrencilerin kendilerine kasıtlı olarak koronavirüs bulaştırması konusunda öğrencileri uyardı.
Okul tarafından yapılan açıklamada, "Brigham Üniversitesi, para kazanma umuduyla Kovid-19 antikorları içeren plazma bağışında bulunmak için koronavirüsü kasıtlı olarak kendilerine bulaştıran öğrenciler olduğuna dair söylentilerden büyük rahatsızlık duyuyor" ifadelerine yer verildi.Açıklamada ayrıca, kendilerine kasıtlı olarak koronavirüs bulaştıran öğrencilerle ilgili idari yaptırım uygulanacağı belirtildi: "Üniversite bu davranışı kınıyor ve konuya ilişkin öğrenciler arasında aktif bir şekilde kanıt arıyor. Kendilerine veya başkalarına kasıtlı olarak virüs bulaştıran öğrenciler derhal uzaklaştırılacak ve okulla ilişikleri de kalıcı olarak kesilebilir."
ÜCRET 200 DOLARA KADAR ÇIKIYOR
ABD'de kampüs eğitimine dönen üniversitede bir haftada 531 Kovid-19 vakası görüldü.
Okul yönetimi, konuya ilişkin somut bir örnek sunmasa da, Idaho Statesman gazetesine göre Doğu Idaho Halk Sağlığı Sözcüsü Mimi Taylor, benzer söylentileri duyduğunu belirtti. Öte yandan, yerel kan bankalarının da koronavirüs antikorları içeren plazma karşılığında ödeme yaptıkları biliniyor. Bu kan bankalarından bazılarının bağış başına ödediği ücretin ise 200 dolara kadar çıktığı belirtildi.