Yaptığı çalışmalarla DNA'nın yapısının anlaşılmasında büyük rolü olan İngiliz biyofizikçi ve x-ray kristallografi uzmanı
Rosalind Franklin, 93'üncü doğumgününde Google tarafından anıldı. Franklin,
Nobel Ödülü'ne layık gösterilmiş ama kazananamıştı.
Notting Hill kentinde 25 Temmuz 1920 yılında dolan Franklin, kendisini çalışmalarını yansıtan bir
doodle ile
Google kullanıcılarının karşısına çıktı.
Doodle'daki ikinci 'o', Franklin'in portresini içerirken, 'l', DNA'nın çift zincirinden oluşuyor.
İngiliz araştırmacı, çalışmalarıyla DNA'nın yanı sıra RNA, virüsler, kömür ve dünyanın en sağlam materyali olarak bilinen grafitin yapısının anlaşılmasında da önemli katkılarda bulundu.
Franklin, 1958 yılında, henüz 37 yaşındayken yumurtalık kanserinden öldü.
NOBEL ÖDÜLÜ TARTIŞMASI
Franklin, DNA'nın yapısının keşfedilmesine olan yardımından çok, layık olduğu Nobel Ödülü kendisine verilmeyen bir insan olarak bilim tarihinde yer edindi.
Franklin, DNA üzerindeki çalışmalarını King's College London'da ünlü İngiliz fizikçi ve moleküler biyolog Maurice Wilkins ile gerçekleştirdi. Wilkins, 1962 yılında DNA araştırmalarından ötürü Nobel Ödülü'ne layık görüldü.
Rivayetlere göre, Wilkins, kadın meslektaşı Franklin'in x-ray kristallografi görüntülerinden bazılarını kendisinden habersiz olarak aldı ve DNA'nın yapısını keşfetmeye çalışan diğer iki bilim insanı Francis Crick ve James Watson'a gösterdi.
Crick ve Watson, 1962 yılında Wilkins'le beraber Kimya alanında Nobel Ödülü'nü kazandı.
Crick, daha sonra yaptığı açıklamada, '1953 yılında DNA'nın yapısını formüle etmek için kullandıkları verilerin aslında Franklin'e ait olduğunu' ifade etti.
Guardian sitesinde yer alan bilgiye göre, bu görüntülerden en ünlüsü, Franklin'in Londra'daki neoklasik dönemden kalma Somerset House'da sergilenen 'Photo 51' adlı kare.