Almanya'da dün yapılan genel seçimlerin resmi olmayan ilk sonuçlarına göre, Başbakan Angela Merkel liderliğindeki Hristiyan Demokrat Parti (CDU) birinci oldu. Buna göre, Federal Meclis'e (Bundestag) CDU, Hristiyan Sosyalist Birlik Partisi (CSU), Sosyal Demokrat Parti (SPD), ırkçı Almanya için Alternatif Partisi (AfD), Yeşiller, Hür Demokrat Parti (FDP) ve Sol Parti (Die Linke) girmeyi başardı. Dört yıl önce yapılan seçimlerde yüzde 5'lik baraja takılan ırkçı AfD ve FDP, oy oranlarına önemli ölçüde artırarak bu kez mecliste yer aldı. Katılımın yüzde 75 olduğu seçimde yüzde 13.1 oyla üçüncü parti olan ırkçı AfD, bu şoke edici sonuçla 87 sandalye kazandı. İkinci kez seçimlere katılan AfD'nin liste başı adayı Alexander Gauland, "Biz Merkel'i kovalayacağız. Ülkemizi geri alacağız" dedi.
Almanya seçimini yaptı
LE PEN'İN MÜTTEFİKİ
Fransız aşırı sağcı Ulusal Cephe'nin (FN) lideri Marine Le Pen, AfD'yi "Tarihi skor nedeniyle müttefikimiz AfD'yi tebrik ediyorum" açıklamasını yaptı.
TARİHİ BİR YENİLGİ ALDI
218 sandalyede kalan koalisyon ortakları CDU/CSU ile 138 vekillik kazanan SPD, 2013'de yapılan seçimlere göre oy kaybetti. Yüzde 32.9'da kalan CDU/CSU'nun oylarında yüzde 8.6 düşüş oldu. SPD yüzde 20.08 ile ikinci parti olmasına rağmen, büyük bir şok yaşadı. Yüzde 4.9 oy kaybeden SPD, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en kötü oyu aldı. Yüzde 10.5 ile dördüncü sırada yer alan FDP 70 sandalye aldı. Yeşiller yüzde 8.9 ile beşinci parti oldu. Böylece Türkiye düşmanlığı SPD gibi, Yeşiller'e de yaramadı. 59 sandalyede kalan Yeşiller, Cem Özdemir ile adeta dibe vurdu. Bölücü terör örgütü PKK'ya yakınlığı ile bilinen Sol Parti de yüzde 8.9 oy ve 59 milletvekili ile altıncı sırada yer aldı.
4 YILDA DEĞİŞEN DENGE
Dört yıl önce yapılan seçimlerde CDU oyların yüzde 41.5'ini, SPD yüzde 25.7, Sol Parti 8.6, Yeşiller yüzde 8.4'ünü almıştı. FDP ise 4.8 oy oranı ve AfD de yüzde 4.7 ile baraj altında kalmıştı. Katılım yüzde 71.5 olarak belirlenmişti.
MERKEL'İ ÜZEN SONUÇ
Almanya Başbakanı Merkel, seçimden daha iyi bir sonuç almayı dilediklerini belirterek, "Hükümeti kurma görevimiz var. Bize rağmen bir hükümet kurulamaz" dedi. Büyük oy kaybı yaşayan koalisyon ortağı SPD Genel Başkanı Martin Schulz ise partisine muhalefette liderlik edeceğini kaydetti. Hükümeti kurmak için 316 milletvekilliğine ihtiyaç duyan CDU/CSU'nun ancak Yeşiller ve FDP ile koalisyon imkanı bulunuyor. Eğer SPD kararından dönmez, CDU, FDP ve Yeşiller de hükümet kuramazsa, Almanya'da bu kez de erken seçime gidilebilir.
ERDOĞAN SEÇİM İÇİN UYARMIŞTI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye karşıtı seçim kampanyaları nedeniyle Almanya'daki vatandaşlara şöyle seslenmişti: "Siz Türkiye düşmanlarının kim olduğunu biliyorsunuz, sakın ha onlara oy vermeyin."