İtalya'nın kuzeyindeki Piemonte bölgesinde yer alan Alba kasabasına bugünlerde, kilosu 5000-6000 euro (23000-27000 TL) arasına satılan beyaz trüf mantarını tatmak ya da sadece koklamak için dünyanın her yerinden binlerce kişi akın ediyor.
"Mutfağın elması" olarak adlandırılan beyaz trüf için Alba'da her yıl Ekim-Kasım ayları arasında Uluslararası Alba Beyaz Trüf Mantarı Fuarı düzenleniyor.
Dünyanın en kıymetli beyaz trüf mantarının yetiştiği Alba'daki fuara her yıl yaklaşık 100 bin kişi geliyor. Bu yıl 87'ncisi düzenlenen Uluslararası Alba Beyaz Trüf Mantarı Fuarı'nda geçen hafta sonu dünyanın hemen her yerinden gelen 60 kadar gazeteciye bilgi veren uzmanlar, dünyanın en kıymetli mantarının sırlarını şöyle anlatıyor:
Siyah trüf mantarı uygun koşullar oluşturularak üretilebilirken, beyaz trüf mantarı ancak doğada, fındık, meşe, ıhlamur gibi ağaçların dibinde, toprak altında kendiliğinden yetişiyor.
Bu yüzden bu mantarı bulmak da çıkarmak da - ve hatta yemek de - büyük ustalık istiyor. Piemonte bölgesinde "trifolao" diye adlandırılan lisanslı trüf mantarı avcılarının sayısı 4000 civarında.
Bu mantar avcıları, meslek sırlarını açık etmemek için geceleri, hiçbir yapay ışık kullanmadan köpekleriyle birlikte mantar toplamaya çıkıyor. Yalnızca ay ışığı altında, ay ışığını daha iyi yansıtması için tercihen beyaz tüylü köpeklerinin koku almadaki uzmanlığına güvenerek ormanlarda saatlerce trüf mantarı arıyorlar.
PİŞİRMEK SUÇ SAYILIYOR
Trüf mantarının meşakkatli yolculuğu toprak altından çıkarılıp satışa sunulmasıyla da bitmiyor. Binbir emekle bulunup toprak altından özenle çıkarılan bu mantar midenize inene kadar büyük bir özen istiyor. Trüf mantarını satın aldıktan sonra kağıt havluya sararak cam bir kavanozda buzdolabında muhafaza etmek ve kağıt havluyu her gün değiştirmek gerekiyor. Beyaz trüfün toprak altından çıkarıldıktan sonra mümkün olan en kısa sürede yenmesi tavsiye edilse de bir haftaya kadar buzdolabında bu şekilde tutulabileceği belirtiliyor.
Alba'nın beyaz trüf mantarını pişirmeye kalkmak ise büyük bir mutfak suçu sayılıyor. Bu narin ama müthiş aromatik mantar özel bir rendeyle, hazır tabağın üzerine serpiştiriliyor. Beyaz trüf, en çok "suda yumurta", Piemonte bölgesine has bir makarna türü olan tajarin ya da peynir fondüye yakıştırılıyor. (BBC TÜRKÇE)