Yonhap'ın haberine göre, Güney Kore'nin 1 Mart Bağımsızlık Hareketi'nin 98. yıl dönümünde yaptığı konuşmada, geçici Devlet Başkanı ve Başbakan Hwang Kyo-ahn, Kuzey Kore ile başa çıkmaya hazır olduğunu belirtti.
Hwang, "Seul-Washington ittifakına bağlı olarak Kuzey Kore'den gelen herhangi bir provokasyon ya da tehdidi ağır şekilde cezalandıracağız." dedi.
Güney Kore Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, ABD ile başlatılan "Yavru Kartal" tatbikatının nisan sonuna kadar devam edeceği belirtildi.
Bu yılki tatbikat, ülkeye Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması (THAAD) sistemi yerleştirilmesine olanak sağlayacak arazi takasının sonuca ulaşmasının hemen sonrasına denk geldi.
KUZEY KORE'DEN GÜNEY KORE VE ABD'YE TEHDİT
Kuzey Kore, Güney Kore ve ABD'nin düşmanca tavırlarını devam ettirmesi halinde nükleer kapasitesini geliştirmeye devam edeceğini açıkladı.
Kuzey Kore'nin resmi haber ajansı KCNA'nın haberine göre, Kuzey Kore Asya-Pasifik Barış Komitesinin bir sözcüsü, "Kuzey Kore'nin kendi topraklarında, sularında ve hava sahasında attığı tüm askeri adımlar ve ısrarcı nükleer tehditleri, ABD ve bağlı güçlerinin şantajlarına karşı kendi meşru savunma hakkıdır." dedi.
Sözcü, Güney Koreli yetkililere, Kuzey Kore'nin öz savunma önlemlerini mantıksız bir şekilde provokasyon olarak nitelendirmekten vazgeçmesi ve kendi kaotik iç işleriyle uğraşması uyarısında bulundu.
ABD'nin, Kuzey Kore'nin geçen ay yaptığı füze denemesinin ardından Güney Kore ile planladığı ortak tatbikata F-22 savaş uçağı ve nükleer denizaltı göndereceği bildirilmişti.
Güney Kore Ulusal Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, bu yılki tatbikatın "şimdiye kadarki en büyük ortak tatbikat" olacağı belirtilmişti.
Güney Kore ve ABD, bugüne kadar en geniş katılımlı askeri tatbikatını geçen yıl mart ayında düzenlemişti. "Operasyon Planı (OPLAN) 5015" olarak adlandırılan ve nisan ayının sonuna kadar süren tatbikatta 300 bini Güney Kore, 15 bini ABD'den toplam 315 bin asker yer almıştı. Güney Kore ve ABD'nin 22 Ağustos'ta başlattığı 12 günlük tatbikata 50 bini Güney Kore'den, 25 bini ABD'den toplam 75 bin asker katılmıştı.
Kuzey Kore, 1950'de Kore yarımadasının kuzeyini ve güneyini birleştirmek için güneye saldırmıştı. Çin'in Kuzey Kore'ye destek verdiği savaş, 27 Temmuz 1953'te imzalanan ateşkesle sona ermişti. Taraflar arasında barış anlaşması yapılmadığı için iki Kore teknik olarak hala savaş durumunda sayılıyor.