Kolombiya ordusundan yapılan yazılı açıklamada, Venezuela sınırındaki yönetim bölgesi Arauca'ya bağlı Fortul kentine doğru giden konvoya yönelik saldırıda 2 askerin hayatını kaybettiği, 3 askerin yaralandığı duyuruldu.
Saldırıda, sivil bir yolcu otobüsünde bulunan askerleri koruyan güvenlik güçlerinin hedef alındığı vurgulanan açıklamada, eylemin ELN'ye bağlı Omaira Montoya Henao grubu tarafından gerçekleştirildiği belirtildi.
Olayın ardından Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, sosyal medya hesabından, hayatını kaybeden askerlerin ailelerine başsağlığı temennisinde bulundu.
"Yaralanan askerlerin sağlığına kavuşmaları için dua ediyoruz." ifadesini kullanan Santos, güvenlik güçlerine, ELN'ye karşı operasyonların iki katına çıkarılması talimatı verdiğini aktardı.
Genelkurmay Başkanı Juan Pablo Rodriguez de yaptığı açıklamada saldırıyı kınadı.
TARTIŞMALI BÖLGEDE ASKERİ HELİKOPTERE SİLAHLI SALDIRI
Öte yandan, Kolombiya basınından yer alan haberlere göre, ELN, Arauca'ya bağlı başka bir kent olan Arauquita'da da askeri helikoptere silahlı saldırıda bulundu. Ölen ya da yaralananın olmadığı saldırının gerçekleştiği Arauquita birkaç gün önce 60 kadar Venezuelalı askerin sınırı geçip Kolombiya topraklarında kamp kurması ile gündeme gelmişti.
Olay sonrası Kolombiya hükümeti bölgeye Dışişleri Bakanlığından uzman heyet göndermiş, askerlerin bulunduğu bölgenin Kolombiya'ya ait olduğu ortaya çıkmıştı. Santos'un Venezuelalı mevkidaşı Nicolas Maduro ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği bu gelişme sonrası komşu ülkenin askerleri Kolombiya topraklarından çekilmişti.
BİR YANDAN MÜZAKERE EDEN ELN DİĞER YANDAN SALDIRIYOR
Kolombiya hükümeti ile ELN arasındaki barış görüşmeleri, 7 Şubat'ta Ekvador'un başkenti Quito'daki Cashapamba Cizvit merkezinde yapılan törenle başlamıştı.
Barış görüşmelerine rağmen saldırılarını durdurmayan ELN, 19 Şubat'ta başkent Bogota'da gerçekleştirilen, 24'ü güvenlik görevlisi 26 kişinin yaralandığı, bir polisin hayatını kaybettiği bombalı saldırıdan da sorumlu tutuluyor.
Kolombiya'nın petrol boru hatlarına sık sık saldırılar düzenleyen örgüt, son haftalarda ülkenin batısındaki Choco yönetim bölgesinde de paramiliter gruplarla çatışıyor.
ELN'nin gerçekleştirdiği saldırılar sonrası, Kolombiya hükümetinin bu örgütle yaptığı görüşmelerdeki Başmüzakerecisi Juan Camilo Restrepo ise "Maalesef ELN suç işlemeye devam ediyor. Örgütün, sivil halka saldırıları ve zorbalıkları sürüyor." açıklamasında bulunmuştu.
"Tabii ki biz bu örgütle sadece görüşmek için görüşmeyeceğiz." diyen Restrepo, saldırıların müzakereleri zora soktuğuna dikkati çekmişti.
260 BİN KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
ELN'nin saldırıları karşısında belirsiz bir duruma gelen görüşmeler Ekvador, Şili, Küba, Venezuela, Norveç ile Brezilya'nın gözlemciliği ve garantörlüğünde yapılıyor.
Ülkenin ikinci büyük solcu gerilla örgütü ELN, 29 Eylül 2016'da sosyal medya hesabı aracılığıyla hükümetle arasındaki farklılıkların üstesinden gelmeye ve barış görüşmelerini başlatmaya hazır olduğunu duyurmuştu.
Nüfusu 48 milyonu aşan Latin Amerika ülkesi Kolombiya'da yarım yüzyıldan fazla süren şiddet ve silahlı çatışmalar, 260 bine yakın kişinin hayatını kaybetmesine ve 6 milyondan fazla kişinin göç etmesine neden olmuştu.