İspanya'da Katalonya Özerk Yönetimi'nin 1 Ekim'de gerçekleştirdiği gayrimeşru bağımsızlık referandumunun ardından ülkede sular durulmuyor. İspanya Senatosu, Katalonya Özerk Yönetimi hükümetinin feshedilmesi ve 6 ay içinde erken yerel seçimlere gidilmesini öngören anayasanın 155'inci maddesinin uygulanması kararı aldı. Alınan karar doğrultusunda yerel hükümetin yetkilerini merkeze devretmesine hükmedildi. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy "İspanyol ve Avrupalı değerlerinin hiçe sayıldığı bir süreç yaşadık. 155'inci maddeyi zorlayan biz değiliz, bağımsızlık sürecine devam etme kararını alan Puigdemont'tur. İspanya Katalonya'da hukuku sağlayacaktır" diye konuştu.
21 ARALIK'TA ERKEN YEREL SEÇİM
Madrid'de fesih kararının alındığı saatlerde Katalonya'dan ise tek taraflı bağımsızlık ilanı haberi geldi. Katalonya'da azınlık hükümeti olarak iktidarda bulunan "Junts pel Si / Evet için Birlik" ittifakı ve ona destek veren aşırı sol partilerin sunduğu "cumhuriyet yönetimi şeklinde bağımsız Katalonya devleti ilan edilmesi" karar önerisi parlamentodaki oylamada kabul edildi ve Katalonya Özerk Yönetimi tek taraflı olarak bağımsızlık ilan etti. "Junts pel Si" ve CUP'un verdiği öneriyle gizli olarak yapılan oylamadan 70 "evet", 10 "hayır" ve 2 "boş" sonucu çıktı. Barcelona'da ayrılıkçılar kutlama gösterileri düzenledi. Katalan lider Carles Puiqdemont ise herkesi sakin kalmaya çağırdı, "Hukukun üstünlüğü galip gelecektir" dedi.
İspanya hükümetinden jet yanıt geldi. Katalonya özerk yönetimi görevden alınarak, parlamentosu feshedildi. Ayrıca yerel polis müdürleri de görevden alındı. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, 21 Aralık'ta erken yerel seçime gidileceğini bildirdi.
Madrid yönetimine dünyadan da destek geldi. Avrupa Birliği (AB), Avrupa Parlamentosu (AP), ABD, İngiltere, Almanya, Fransa ve Türkiye, İspanya'nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesini istedi. Birleşmiş Milletler (BM) ve NATO da sorunun İspanya'nın anayasal düzeni çerçevesinde çözümlenmesi çağrısında bulundu.