Avustralya'nın doğu sahillerindeki deniz salyangozlarında bulunan kimyasallar, kanser tedavisi için yeni bir kapı araladı. Wollongong Üniveristesi ile Illawarra Sağlık ve Tıp Merkezi'nden bilim insanları bu moleküllerin göğüs, prostat ve kalın bağırsak kanseriyle mücadelede gücünü kanıtladığını ileri sürdü. Söz konusu kimyasal maddeler, "dicathasis orbita" cinsi salyangozların yumurtalarından elde ediliyor.
TÜMÖRÜ 48 SAATTE ÖLDÜRÜYOR
Üniversitede görevli Dr. Kara Perrow, bu kimyasal maddelerden biri olan N-alkylisatins'in laboratuvar ortamında ilaca dirençli kanser türlerini 48 saatte yok ettiğini açıkladı. N-alkylisatins adlı madde tümör hücresinin dağılmasını ve kanserin diğer organlara yayılmasını sağlayan iskeletini hedef alıyor. ResearchGate adlı haber sitesine röportaj veren Perrow, "Bu kimyasal maddeyi Doxorubicin adındaki kanser ilacıyla kıyasladığımızda, Doxorubicin'in kanser hücrelerinin sadece yüzde 10'luk bir kısmını öldürebildiğini görüyoruz" diye konuştu. Kanser tedavisinde kullanılan kemoterapide ilaca dirençli tümörler büyük sorunlara neden oluyor. Perrow, "Bir hasta geldiğinde ve kemoterapi ilacı almaya başladığında tedaviye cevap verebiliyor. Ancak bir süre sonra birçok ilaca karşı direnç başlayınca, hastada daha sonra kanser tekrarlayabiliyor" dedi.
DENİZDEN KANSERE ŞİFA
Perrow, moleküllerin kanser hastalığını atlatan kişilerde tekrar kanser görülme riskini azaltmasını umuyor. Dr. Perrow, tümörün ilaçlara direnç geliştirdiği kanser türlerinin kan, göğüs, yumurtalık, akciğer ve sindirim sistemi kanserleri olduğunu belirtti. Deniz salyangozları hakkındaki bu sırrı nasıl keşfettiklerine yönelik soruyu ise Perrow, "Deniz halen bilinmeyen birçok kaynağa sahip ve bizim kansere karşı etkili olabilecek molekülleri keşfetmemiz için eşsiz umutlar barındırıyor" diyerek cevapladı. Kanser uzmanı, deniz salyangozlarında keşfedilen ve kanser karşıtı özellikleri olan N-alkylisatins maddesinin de, deniz tabanına bırakılan yumurtaların mikroplara ve bakterilere karşı koruma sağladığını söyledi.