İsrail ve Hamas arasında 8 gün süren ve 22 Kasım günü imzalanan ateşkesle sona eren çatışmaların ardından, SABAH İsrail'in korkulu rüyası haline gelen Gazze'deki "seyyar" füze üssüne girmeyi başardı. İslami Cihad örgütüne ait bu üsse gitmek, biz bir grup Türk gazeteci için çok riskliydi. Çünkü İsrail'in insansız hava aracı Heron'lar Gazze'yi gözetliyor. Bir yanda Heron'lar, diğer yanda İsrail ajanları bu üslerin peşinde. Örgüt, İsrail için büyük tehlike oluşturan bu füzelerin tespit edilmesi halinde, ateşkesin bozulması pahasına üssün vurulacağından emin. Füze üssüne gidişimiz macera filmlerini aratmadı. İslami Cihad tarafından özel olarak bize ulaştırılan bir SIM kartıyla bize ulaştırılan telefon numarasını pazar günü saat 22.00'de aradık. Daha doğrusu onların onayladığı tercümanımız aradı.
'İSRAİL'İN HABERİ YOK'
Buluşma noktasına doğru hareket ettik. Vardığımız noktada bizi silahlı bir kişi karşıladı. Cep telefonlarımızı araçta bırakarak peşine düştük. Etraf zifiri karanlıktı. Ağaçlıklı patika bir yoldan bir süre ilerledikten sonra, 8-10 silahlı militan bizi karşıladı. Burası seyyar bir birlik. İsrail'in hedefi olmamak için sürekli yer değiştiriyorlar. Etrafta hiçbir şey yok diye düşünürken, birden hareketlenme yaşandı. Çalılar kaldırıldı ve füzeler ortaya çıktı. Bunlar bu savaşta en çok kullanılan silahlardan, Rus yapımı seri atış yapabilen "Katyuşa" füzeleriydi. Kendilerine "Hıttin" adını veren bu birliğin sözcüsü, "İsrail silahlarımızı füzelerimizi yok ettiğini söylüyor. İşte dimdik ayaktayız. Bu füzelerin en büyük avantajı seyyar olarak her yere taşınabilmesi ve birkaç dakikada ateşe hazır olması" diyor. Uzun namlulu Kanas tipi bu silahı ilk defa son çatışmada kullandıklarını anlatan sözcü, "O kadar gelişmiş istihbarat ve teknolojilerine rağmen İsrail bu silahtan haberdar değil" şeklinde konuşuyor.
GRADLARI GÖREMEDİK
Seyyar füze üssünde bilgi alıp fotoğraf çekerken, birlik bize "Şimdi bir başka yere gidiyoruz, orada daha büyük füzeler göreceksiniz" dedi. Yine yola koyulduk. İsrail sınırına 800 metre uzakta olduğumuzu öğrendik. Biraz yürüdükten sonra ağaçların altında gizlenmemiz söylendi. Durup bir süre bekledik. Sürekli gökyüzüne bakıyorlardı. Sonra, "O tarafa gidemeyiz, tehlike var. Havada Heron var. F-16 uçağı olduğu bildirildi. Geri dönmeliyiz" dediler. Gidemediğimiz yerde, menzili 40-50 kilometre olan "Grad" isimli kendi üretimleri füzelerin olduğunu öğrendik.
TEK TÜRK FOTO MUHABİRİ
Kutup Dalgakıran, İslami Cihad'ın seyyar füze üssüne giren tek foto muhabiri olarak dünya basınında yer buldu.
KATYUŞA, GRAD VE NASIR
Gazze'deki en güçlü silahlı grup Hamas'a bağlı Kassam Tugayları. Kassam Tugayları'nın elinde Tel Aviv'i vuran ve menzili 75 kilometre olan İran yapımı "Fecr" ve "M-75"in yanı sıra Katyuşa, Grad, Kassam adı verilen füzeler bulunuyor. İslami Cihad'ın elinde ise orta menzilli Katyuşa, Grad, Nasır füzelerinin olduğu biliniyor.