Avrupa Uzay Ajansı (ESA), 67P/Tchourioumov- Guérassimenko isimli kuyruklu yıldıza iniş yaptıktan sonra Güneş enerjisi alamadığı için pilleri biten Philae'nin Rosetta tarafından çekilmiş ilk fotoğraflarını dün kamuoyuyla paylaştı. Fotoğraflarda Rosetta'dan ayrılan Philae sondasının kuyruklu yıldızın yüzeyine indiği zaman oluşan toz bulutları görülüyor. Görüntülerde ayrıca Avrupa Uzay Ajansı'nın 10 yıl önce uzaya gönderdiği Rosetta'nın sondası Philae'nin ilk inişi sırasında yaptığı sekme de görülebiliyor. Dünya'dan 510 milyon kilometre uzaklıktaki yıldıza iniş yapan Philae yüzeye ilk iniş yaptığında, demir atma sistemi başarısızlığa uğramıştı.
1.6 KİLOMETRELİK SEKME
Bu nedenle yıldızdaki düşük yerçekimi nedeniyle Philae tekrar havalanmıştı. Yıldızın yerçekimi Dünya'nın yüz binde biri olduğundan Philae'nin 100 kilogram olan ağırlığı 1 gram hükmündeydi. Ancak bu ağırlık bile Philae'nin tekrar yıldıza iniş yapması için yeterli olmuştu. Philae, uzaya doğru yaptığı 1.6 kilometrelik sekmenin ardından yıldıza yaptığı ikinci inişinde ilk iniş noktasına yakın bir yere konmuştu. ESA'nın çektiği imajların 12 Kasım gününde çekildiği kaydedildi.
İLKBAHAR YA DA YAZA DOĞRU UYANACAK
ESA'nın Uçuş Dinamikleri Uzmanı Gabriele Bellei, Rosetta'nın çektiği fotoğraflara ulaşmak için saatlerini harcadığı ve ESA'nın büyük takdirini topladığı bildirildi. ESA'nın Misyon Şefi Paolo Ferri, "Philae'nin baterisinin tekrar işleyebilecek potansiyele gelip gelemeyeceğini bilmiyoruz. Herhangi bir zamanda Philae ile tekrar iletişim kurma ihtimalinden uzağız" diye konuşmuştu. Ancak Philae'nin projesinde yer alan Fransa'daki Ulusal Uzay Araştırmaları Merkezi'nde (CNES) görev yapan Astrofizikçi Francis Rocard, Philae'nin ikinci bir hayatı olabileceğini söylemişti. Fransız 20 Minutes haber sitesine özel bir röportaj veren Rocard, uzay mekiğinin sondasının indiği yıldızın Güneş'e yaklaştığını ve Philae'nin Güneş panellerinin tekrar şarj olarak 2015'in ilkbaharında ya da yazında uyanabileceğini açıkladı.