İsrail'in en prestijli ve muhalif basın organlarından Haaretz gazetesi, bu hafta yayımladığı bir makalesinde genel ölçekte Ortadoğu'nun, özel olarak da Kudüs'ün son huzurlu günlerini Osmanlı İmparatorluğu döneminde geçirdiği görüşüne yer verdi. Ofri Ilany imzasıyla yayımlanan makalede Birinci Dünya Savaşı sonrası; Osmanlı, Alman, Avusturya-Macaristan ve Rus monarşilerinin yıkıldığı dünyanın tablosu çizildi. Ilany, beklenenin aksine bu imparatorlukların hüküm sürdüğü topraklarda büyük çatışmaların çıktığını aktararak "Bu durum, İkinci Dünya Savaşı'nın da tohumlarını ekti" ifadelerine yer verdi.
Yahudi toplumunun Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde rahat ve birlikte yaşamaya yatkın bir yaşam sürdüğünü savunan Ilany, büyük şehirlerdeki çok kültürlü hayatın, etnik ve kültürel birliğe ağırlık veren ulus devletler döneminde yaşam şansı bulamadığını aktardı.
Mescid-i Aksa'nın önünde Osmanlı askerleri
SON BARIŞ VE İSTİKRAR
Makalede alıntılanan "Kudüs 1900: İmkanlar Çağında Kutsal Şehir" kitabındaki "Kudüs'te yumuşak ve geçişken bir şehir hayatı yaşnıyor, toplumun farklı kısımlarının üzerinde bir ahenk hüküm sürüyordu" ifadeleri dikkat çekti. Illany ise "Günümüzde anlatılan tablonun aksine Osmanlı İmparatorluğu sanıldığı kadar geride değildi. Aslına bakılırsa, Orta Doğu'da barış ve istikrarı temin etmeyi başaran son kuvvet Osmanlı İmparatorluğu'ydu" ifadelerini kullandı. Yazının sonunda, gezegenin büyük sorunlarını gelecekte de çok kültürlü imparatorlukların çözmesinin mümkün olabileceği vurgulandı.