Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta önceki gün meydana gelen patlamanın şoku sürüyor. Beyrut Limanı'ndaki korkunç patlamada hayatını kaybedenlerin sayısı 135'e yükseldi, 5 binden fazla da yaralı var. Enkaz altında kalanlara ulaşılması için çalışmalar aralıksız sürüyor. Enkazı kaldırmak ise aylar sürecek.
Beyrut Limanı'nı haritadan silen, 240 kilometre uzaklıktan bile duyulan ve 4 kilometrelik bölge içindeki evlere büyük hasar veren patlamanın nedeni hakkında henüz net bir açıklama yapılamadı. Limandaki patlama gidişine izin verilmeyen bir gemiden boşaltılan 2 bin 750 ton amonyum nitratın konulduğu depoda yaşandı. Deponun yanındaki havai fişek fabrikası facianın boyutlarını daha da büyüttü. Limandaki patlayıcılardan sorumlu tüm yetkililer hakkında ise ev hapsi kararı alındı.
Son dakika! Patlama sonrası Beyrut Limanı bu hale geldi! İnanılmaz görüntüler! | Video
300 BİN EVSİZ
Beyrut Valisi Mervan Abbud, 2 milyondan fazla kişinin yaşadığı başkentte yüz binlerce kişinin evini terk etmek zorunda kaldığını ifade etti. "Yüz binlerce kişi, 2-3 aydan önce evlerine dönemez. 300 bin kişi evsiz kaldı" dedi. Abbud'a göre patlama, 3 ila 5 milyar dolarlık zarara neden oldu. Kentteki lüks otellerin bulunduğu Ağır hasar bölgesindeki otellerin yüzde 90'ı kullanılamaz hale geldi. Patlamanın yaşandığı deponun hemen yanındaki tahıl deposu tamamen yıkıldı. Yerel medyaya göre Lübnan'ın elinde sadece 1 aylık tahıl stoku kaldı.
2 HAFTALIK OHAL İLAN EDİLDİ
Patlama akıllara ABD'nin Japonya'nın Hiroşima kentine attığı atom bombasını getirdi. Patlamanın 3 kiloton TNT yani Hiroşima'daki atom bombasının yüzde 20'si gücünde olduğu belirlendi. Mantar şeklinde dev bulutlar anında gökyüzünü kapladı. LHavaya saçılan zehirli gazlar nedeniyle ciddi sağlık problemlerinin ortaya çıkmasından endişe ediliyor. Lübnan'daki ABD Büyükelçiliği, ülkede yaşayan Amerikan vatandaşlarına zehirli gaz uyarısında bulundu. Facia sonrası 2 haftalık OHAL ilan edildi.
Limandaki patlama dünyada şimdiye kadar barış dönemindeki bir ülkede yaşanan en şiddetli patlamalardan biri oldu. Faciada 3 hastane yok oldu. Hastanelerde yaralılar için yer kalmadı. Lübnanlı yetkililer "Her şeye ihtiyacımız var" diyerek uluslararası yardım istedi.
Cumhurbaşkanı Mişel Aun'un talimatıyla Beyrut'ta güvenliği asker sağlıyor.
Gümrük müdürü, amonyak nitratın depolanmasından dolayı liman şefini suçladı. Şef polis soruşturmasında. Ülkede halihazırda ekonomik istikrarsızlık var. Hükümet karşıtı protestolar sürüyordu. Ayrıca 2005'te suikaste uğrayan eski Başbakan Refik Hariri'nin öldürülmesiyle ilgili cuma günü dava var. İsrail ile Hizbullah arasında son günlerde çatışmalar yaşanıyordu. Tüm bu gelişmelerin yaşandığı dönemdeki patlama kafaları iyice karıştırdı.
6 TÜRK VATANDAŞI YARALANDI
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu patlamada yaralanan Türk sayısının 6'ya yükseldiğini açıkladı. Çavuşoğlu, "5'i hafif yaralı. Ameliyat olan vatandaşımızın durumu da iyiye gidiyor" dedi.
KULAKLAR SAĞIR OLDU
Beyrut'taki patlamanın görgü tanıkları yaşadıkları vahşeti anlattı:
Alevleri gördüm. Patlamadan sonra birkaç saniye hiçbir şey duyamadım. Kulaklarım sağır olmuştu.
2006'daki savaşta 30 günde yaşamadığımız yıkımı bir patlamada yaşadık. Kıyamet gibiydi
Nükleer patlama gibiydi.
Daha kötü zamanda olamazdı.
Etrafımızdaki tüm binalar yıkıldı. Bu ülkede her şeyi yaşadım. Ama hiç böyle bir şeye tanık olmadım. 1975-90 yılları arasındaki iç savaşta bile böyle bir şey görmedim.
Beyrut hüzün ve trajedi dolu tarihinde her şeyi gördü, geçirdi ama böylesine şiddetli bir patlama görmedi. Atom bombası gibiydi. Böyle bir dönemde eğer yapılan bilinçliyse vicdanlar ölmüş.
Son dakika haberi: Lübnan'daki, dev patlama sabotaj mı? | Video
SALDIRI MI İHMALKARLIK MI BİLEN YOK
Lübnanlı yetkililer 6 yıldır kimyasalların depolandığı binanın patladığını ve terör saldırısından ziyade kazara yaşanan patlamaya odaklandıklarını açıkladı.
İsrail saldırıyı üstlenmedi. "Yardıma hazırız" mesajı yayınlandı. Ancak Lübnanlı sosyal medya kullanıcılarının paylaştığı görüntülerde ilk etapta başlayan yangının ardından söz konusu depoya bir cismin isabet ettiği görüldü. Bu video ile Lübnanlılar İsrail'i suçladı. Netanyahu'nın BM'de gösterdiği Beyrut haritalarına da dikkat çekiliyor.
Lübnan'daki patlama İran'da son aylarda yaşanan 10'dan fazla gizemli patlamanın ardından gelmesine dikkat çekenler de var. DEAŞ saldırıyı üstlendi. Ancak uzmanlar saldırıyı DEAŞ'ın yapmış olma ihtimalini uzak görüyor.
TÜRKİYE'DEN YARDIM ELİ
Başkan Erdoğan'ın "Her türlü yardıma hazırız" mesajının ardından Türkiye, Lübnan'ın yaralarını sarmak için harekete geçti. Lübnan'a uçakla ilk yardım gitti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Sağlık Bakanlığı, AFAD ve Kızılay aracılığıyla bölgeye arama kurtarma ekibi ve acil sağlık personeli sevk edildiğini bildirdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da, Lübnanlı mevkidaşı Hamad Hasan ile yaptığı telefon görüşmesinde, tıbbi malzemenin yanı sıra yaralıların tedavisi için 20 kişilik uzman hekimin ülkeye gönderildiğini kaydetti. Ayrıca Beyrut'ta bir sahra hastanesinin kurulması planlanıyor. 400 ton da buğday gönderilecek.
Beyrut Valisi açıkladı: İşte Lübnan'daki korkunç patlamanın ekonomik zararı...