Hindistan hükümetinin, yabancılara taşıyıcı annelik hizmeti verilmesini yasakladığı ve ülkedeki kliniklere yabancılarla bu hizmeti vermek üzere anlaşma yapmayı durdurması talimatı verdiği bildirildi
Adının açıklanması istemeyen bir yetkili, taşıyıcı annelikle ilgili kuralların sıkılaştırılmasının, yoksul kadınların yasal teminat altına alınmadan sömürülmesinin önüne geçme amacı taşıdığını söyledi.
Yurt dışındaki büyükelçilerden de taşıyıcı annelik hizmeti almak için ülkeyi ziyaret etmeyi planlayan yabancılara vize verilmemesini istendiği kaydedildi.
Kısıtlamalar, taşıyıcı annelik hizmeti veren bazı kadınlar tarafından tepkiyle karşılandı.
Bazı kadın hakları savunucuları da Hindistan'da taşıyıcı annelik hizmetinin kurallı hale getirilmesi gerektiğinin altını çizerek, yabancılara yönelik yasağın, uygulamanın gizlice yapılmasıyla sonuçlanacağını uyarısında bulundu.
Yılda 2,3 milyar dolar gelir elde edildi
Hindistan 2001 yılında ticari taşıyıcı annelik yasalaştırılmıştı. Ülkede bunu izleyen dönemde taşıyıcı annelik hizmeti veren binlerce klinik açıldı ve yılda 1 ile 2,3 milyar dolarlık gelir elde edildi.
Yasaya göre, Hindistan'da taşıyıcı annelik hizmeti almak için başvuruda bulunan ailelerin, tüm masrafları karşılaması ve en az 21 yaşındaki bir kadınla anlaşma yapması gerekiyor. Ülkede beş çocuk doğuran annelerin taşıyıcı annelik yapmasına izin verilmiyor.
Hindistan'da taşıyıcı anneliğin yaklaşık 20 bin ila 35 bin dolar arasında bir maliyeti olurken, bu rakam ABD'nin uygulamaya izin veren eyaletlerinde 150 bin dolar civarında. Taşıyıcı anneliğin yasal olduğu diğer ülkeler arasında Rusya, Gürcistan ve Ukrayna bulunuyor.