Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lu Kang, Gauthier'in 18 Kasım'da yayımladığı makalesinde, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde masumların acımasızca öldürüldüğünü ileri sürdüğünü ve bölgedeki terör hareketini makul gösterdiğini savundu.
"Çin'de gazetecilerin hakları yasaların korumasında olmasına rağmen, terör propagandası yapma özgürlüğü bulunmuyor" ifadesini kullanan Lu, Gauthier'in yazısının Çin halkının tepkisine neden olduğunu kaydetti.
Lu, Gauthier'in "Çin halkına ciddi bir özür borçlu olmasına rağmen, bunu gereğini yerine getirmediğini ve Çin'de kalmaya devam etmesinin uygun görülmediğini" bildirdi.
Çin'in tepkisi üzerine Gauthier'in, "beyhude çarpıtmalarla açıklama girişiminde bulunduğunu ve problemin özünden uzaklaşmaya çalıştığını" savunan Lu, şunları kaydetti:
"Gauthier, 'Çin'de ifade özgürlüğü yok' dedi ancak ona hatırlatırım; kendisi 15 yıldır Çin'de gazetecilik yapıyor ve defalarca bu ülkeyi eleştiren yazılar kalemi aldı.15 yıldır kovulmadı. Diğer yandan şuna da vurgu yapmak isterim ki, Çin'de 300'den fazla ülke ve bölgeden 611 gazeteci 2015 yılında görev yaptı . Bunlardan 610'unun oturum izni uzatıldı. Bence bu gazeteci, daha çok kendisinden kaynaklanan sorunlar ile ilgili endişelenmeli."
El Cezire muhabiri Melissa Chan'in 2012'de sınır dışı edilmesi sonrası Ursula Gauthier, sınır dışı edilen ilk yabancı gazeteci olacak.
Çin'de görevli gazeteciler, her yıl aralık ayında ilgili birimlere giderek basın kartının yenilenmesinin ardından oturum izni alabiliyor. Yenileme işlemi yapamayan gazetecilerin 1 Ocak'tan önce ülkeyi terk etmesi gerekiyor.