Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından organize edilen 15 Temmuz'daki hain darbe girişiminin ardından, Türkiye, dünyanın çeşitli ülkelerindeki örgüte ait okulların kapatılması için diplomasi atağını yoğunlaştırdı. Bu çerçevede, Türkiye'nin kaygılarını ilk paylaşan ülkeler Azerbaycan, Somali ve Pakistan oldu. Bazı ülkelerle ilgili girişimlerse devam ediyor.
Hain darbe teşebbüsünün ardından, Azerbaycan'da FETÖ'ye ait Kafkas Üniversitesi'nin ve yayın organlarının kapısına kilit vuruldu. Kafkas Üniversitesi öğrencilerinin, FETÖ elebaşısı Fetullah Gülen'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik beddualarına "amin" demeye zorlandıkları ortaya çıkmıştı.
Somali yetkili makamları, 15 Temmuz'dan sonra ülkedeki FETÖ yapılanmasının çatı kuruluşu Nile Academy çalışanlarına yurtdışına çıkmaları için bir hafta süre tanıdı. Çalışanların Somali'yi terk etmesinin ardından, Türkiye'nin Mogadişu Büyükelçisi Olgan Bekar da "Nile Academy'nin verdiği bütün hizmetleri Türkiye olarak biz sürdürmek istiyoruz" açıklamasında bulundu.
Pakistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, FETÖ'ye ait okullar konusunda Türkiye ile tam koordinasyon içerisinde çalışılacağı kaydedilerek, militan yetiştiren kurumların kapatılması sinyali verildi.
Türkiye'nin Fas Büyükelçisi Ethem Barkan Öz, FETÖ ve Türkiye'deki son durumla ilgili Fas kamuoyunu bilgilendirdi. Örgütün Fas için barındırdığı potansiyel tehlike hakkında yetkili makamlarla da temasta olduklarını belirten Öz, FETÖ'ye karşı Faslıların da Türk kardeşlerinin yanında durduğunu, hatta bir de şehit verdiğini belirtti.
Sudan yönetimi, ocak ayında aldığı ülkedeki FETÖ kurumlarını kamulaştırma kararını uygulamaya hız verdi. Türkiye'deki başarısız darbe girişiminin, örgüt konusunda Sudanlı yetkilileri endişeye sevk ettiği kaydedildi.
Nijerya'da 17 FETÖ okulunun kapatılması için Ankara'nın yaptığı resmi başvuru işleme alınırken, Kenya yönetimi ise, söz konusu okulların ülke için çok önemli olduğu gerekçesini ileri sürerek kapatma kararına olumsuz bakıyor.
FETÖ okullarını kesinlikle kapatmayacağını açıklayan bir diğer bölgeyse, Mesud Barzani önderliğindeki Irak Kürt Bölgesel Yönetimi. Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Kuzey Irak çapında 20 okulun 12 bin 719 öğrenciye hizmet verdiği vurgulandı.
ABD, Almanya ve Kırgızistan da, FETÖ okulları hakkında soruşturma ve ciddi şüpheler bulunmasına rağmen, Türkiye'nin kapatma talebine direnen ülkeler arasında yer alıyor.
170 ÜLKEDEKİ BİN OKUL HEDEFTE
Türkiye'de ki kanlı darbe girişiminin arkasındaki FETÖ'nün küresel çapta 50 milyar dolarlık bütçesi olduğu biliniyor. 170'den fazla ülkede okulu olan örgütün dünya genelinde binden fazla okulu var. Bu okulların en az 140'ı ABD'de bulunuyor.