Türkiye ile ABD arasında yaşanan anlaşmazlıklardan biri olan F-35'ler konusunda Washington'da yayımlanan bir rapor gündemi sarstı. ABD Hükümet Sorumluluklar Ofisi (GAO), F-35 projesi hakkında Kongre'ye bağımsız bir rapor hazırladı. Raporda, "ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), 1 trilyon doları aşan maliyetiyle ülkenin en pahalı silah sistemi olan F-35 gelişmiş savaş uçaklarının yaşadığı tedarik zinciri sorunlarını çözmeli" ifadeleri kullanıldı. Gerekli parçaların tedarik edilememesi sebebiyle F-35'lerin 2018'in mayıs ve kasım ayları arasında planlanan test uçuşlarının yüzde 30'unu gerçekleştiremediği kaydedilen raporda, parçalarda uyuşmazlık ve tamiratta uzun süreli gecikmeler gibi sorunların da uçağın performansında aksaklıklar oluşturduğuna vurgu yapıldı.
KRİZİN NEDENİ BU MU?
F-35'lerin yaklaşık 800 parçasını üreten Türkiye'nin F-35 programındaki geleceğinin tartışıldığı bir ortamda yayımlanan GAO raporu, programdaki yedek parça ve tedarik sorunlarını açık bir şekilde ortaya koydu. Eski ABD Savunma Bakanı James Mattis, F-35'ler ve Türkiye ile ilgili olarak geçen yıl, "Türkiye'nin programdan çıkarılması durumunda yedek parça ve tedarik zincirinin bozulabileceğini" söylemişti. Öte yandan ABD Savunma Bakanlığı'na vekalet eden Patrick Shanahan, hakkında yürütülen bir etik kurul soruşturması sırasında, müfettişlere, F-35 savaş uçağı programının "çuvalladığını" söyledi. Pentagon'un soruşturmayla ilgili açıkladığı rapora göre Shanahan, açıklamaları yaparken 'muhteşem' olarak tanımladığı savaş uçağının kendisini değil, programın genelini kast ettiğinin de altını çizdi.
GÜVENLİ BÖLGE
Türkiye'nin güvenli bölge konusundaki önceliklerine ilişkin ise Sözcü Aksoy, "Öncelikle bu bölgenin kontrolü bizde olacak. YPG bölgeden çıkarılacak ve güvenli bölgenin derinliği 32 kilometre olacak" şeklinde konuştu.
'GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ'
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Dışişleri Bakanlığı'nda mutat basını bilgilendirme toplantısı düzenledi.
F-35: "ABD'nin tehdit diline başvurduğunu görüyoruz. ABD'nin dayatmalarla sonuca ulaşamayacağını anlaması gerekiyor" diyen Aksoy, "Biz F-35 programının parçasıyız. Ödemelerimizi tam olarak yapıyoruz. Pilotlarımız orada eğitim görüyor. Uçakların teslimatı başladı. Bu konuda geri adım atmayacağız" dedi.
S-400: Türkiye'nin S-400 konusunda ABD'ye yaptığı bir teknik komisyon kurulması teklifi sorulan Aksoy, şunları söyledi: "Henüz buna bir cevap almadık. ABD tarafı S-400 konusunu F-35 programına, CAATSA yaptırımlarına ve Patriot satışına ilişkilendirmeye çalışıyor. ABD'li yetkilileri bizim S-400 alma nedenimizin acil ve kısa vadeli güvenlik ihtiyaçlarımızı karşılamaya yönelik olduğunu söylüyoruz. Bu sistemin NATO sistemlerine zarar vermeyeceğini dile getiriyoruz. Bağımsız kullanacağımızı söylüyoruz. Çalışma grubu teklifimiz de bu yüzden."