Geçtiğimiz yıl mart ayından bu yana devam eden halk ayaklanması nedeniyle, Suriye ordusunun 50 bin askerini ölüm, firar ya da saf değiştirme nedeniyle kaybettiği ortaya çıktı. Alman İstihbarat Başkanı Gerhard Schindler, ülkede yayımlanan Die Welt gazetesine verdiği röportajda 320 bin kişilik orduda şimdi 270 bin civarında asker kaldığını açıkladı. Schindler "Ordudaki erozyon sürüyor" yorumunda bulundu. Bütün işaretlerin, Esad rejiminin sona ermekte olduğunu gösterdiğine vurgu yapan Schindler, ordudaki erime sebebiyle morallerin de zayıfladığını kaydetti. Schindler, "Ordu mensubu iken muhaliflere katılan yaklaşık 3 bin kişi olduğunu hesaplıyoruz. Esad, artık oyunun sonuna geliyor. Suriye ordusu, gerilla taktiğiyle savaşan küçük silahlı gruplara karşı esaslı başarılar elde edemiyor. Karşısında düzenli ordu bulunmadığı için, çatışmalarda yüksek miktarda kayıp veriyor" şeklinde konuştu.
ÜÇ KENTTE ÇATIŞMALAR
Öte yandan, Suriye'nin başkenti Şam ile Halep ve Humus kentlerinde ordu birlikleri ile Özgür Suriye Ordusu'na bağlı askerler arasında yoğun çatışmaların yaşandığı bildirildi. Muhalif kaynakların yaptığı açıklamaya göre, Şam'ın dış mahallelerindeki çatışmalar önceki geceden bu yana şiddetlenirken, Halep'in merkezini kontrol altına almak için verilen mücadele de devam ediyor. Humus'un Halidiye mahallesinin ise yeniden kuşatıldığı, kentte ordu tarafından operasyonlar düzenlendiği kaydediliyor. Suriye'nin çeşitli kentlerinde dün yaşanan çatışmalarda toplam 105 kişinin öldüğü açıklanırken, muhalifler tarafından başkent Şam'daki bir köprüye yerleştirilen bombanın patlamasıyla küçük çaplı hasar oluştuğu bildirildi.
Sınır kapılarında yoğunluk sürüyor
Suriye'nin
Halep kenti ve çevresinde üç haftadır süren yoğun çatışmalar, bölgedeki halkın büyük kısmının göç etmesine neden oldu. Bir çanta içerisine sığdırdıkları umut ile Türkiye'nin yolunu tutan Suriyeliler yüzünden, sınır kapısında ciddi bir yoğunluk yaşanıyor. Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü sınır kapısı son günlerde çatışmalardan kaçan Suriyelilerin akınına uğradı. Türkiye'ye giriş yapan 650 mülteci minibüsler ile konvoy halinde Kahramanmaraş'a götürülerek, Afet Yönetim ve Koordinasyon Merkezi'nin oluşturduğu sığınma kamplarına yerleştirildi.