Suriye'de 11 yılık iktidarının en zor günlerini geçiren Devlet Başkanı Beşar Esad, bir yandan muhaliflerini kanlı şekilde bastırmaya devam ederken öte yandan reform yapmayı sürdürüyor. Esad, önceki ay parlamentoda kabul edilen çok partili sisteme geçiş tasarısını onayladı. Böylece 48 yıldır iktidardaki Baas Partisi dışındaki siyasi oluşumların önü açılmış oldu. Esad'ın bu reform adımının Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde Suriye için çıkarılan kınama kararının hemen ardından gelmesi de dikkat çekti.
BM NİHAYET KINADI
Muhalifler, çok partili sisteme geçiş kararının göz boyamak ve vakit kazanmak için yapıldığını söylüyor. BM, önceki gün aldığı karar ile Esad hükümetin gösterileri bastırmakta kullandığı şiddeti, insan hakları ihlallerini ve sivillere karşı güç kullanımını kınadı. Bu karar, Suriye'de 5 aydır süren ve bin 600 kişinin ölümüne neden olan gösterilerin ardından BM'den gelen ilk kınama oldu. Konsey daha önce başta Rusya ve Çin olmak üzere bazı ülkelerin muhalefeti nedeniyle defalarca kez kınama kararı alamamıştı. 14 üyeli Konsey'deki ortak kınama metninde de Suriye'ye herhangi bir dış müdahale ihtimali üzerinde hiç durulmadı. Tüm bu gelişmelerle birlikte pazar gününden bu yana Esad'a bağlı birliklerinin kuşatması altındaki Hama kentinde önceki gece teravih namazı sonrası 30 kişinin daha öldüğü söyleniyor. Son iki günde en az bin kişinin evlerini terk ettiği, çok sayıda kişinin de tutuklandığı gelen bilgiler arasında. Deyr el Zor'da da doktorların korkudan hataneleri terk ettikleri söyleniyor.
TÜRKİYE, İRAN'DAN GELEN SİLAHLARA EL KOYMUŞ
Türk yetkililerin, İran'dan Suriye'deki Hizbullah'a gönderilen silahları taşıyan bir konvoyu durdurduğu ve silahlara el koyduğu bildirildi. Alman Süddeutsche Zeitung gazetesinin Batılı diplomatik kaynaklara dayandırarak verdiği habere göre, Türk güvenlik yetkilileri, İran'dan yola çıkan ve 30 Nisan'da Kilis sınırına yaklaşan bir konvoyda yaptıkları aramada buldukları yüksek miktarda silaha el koydu. Gazete, haber hakkında Ankara'daki diplomatik kaynakların herhangi bir yorumda bulunmadıklarını yazdı. Türkiye daha önce de İran'dan kalkıp Suriye'ye silah taşıyan bir uçağa geçiş izni vermediğini Bileşmiş Milletler'e resmen bildirmişti. Söz konusu uçak Diyarbakır Havaalanı'na indirilerek aranmış, taşıdığı silahlara el konmuştu.