ANKARA'NIN UYARISI ŞAM'I HAREKETE GEÇİRDİ
Türkiye'nin Suriye Lideri Beşar Esad'a 2 yılı aşkın süredir tekrarladığı 'reform yap' uyarısını kamuoyuna açıklaması, Şam yönetimini harekete geçirdi. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a, Başbakan Erdoğan'ın önce MİT Müsteşarı Hakan Fidan, ardından da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile gönderdiği mesajlara ilk yanıt önceki gün geldi. Başbakan Tayyip Erdoğan önce ABD Başkanı Barack Obama, ardından da Esad'la yaptığı telefon görüşmesinde yönetimin adım atmakta neden geç kaldığını masaya yatırdı. Esad, Erdoğan'a, "Taahhüdümün arkasındayım, reformlar devam edecek" derken, Suriye'de güvenlik güçlerine karşı halkın artan tepkisine işaret etti. Ankara'nın daha önce ilettiği, "Talep ederseniz yardım etmeye hazırız" mesajına da "güvenliğin sağlanması için, reform ve istikrarın tesisinde Türkiye'den destek bekliyoruz" yanıtı geldi. Şam, polisin yeterince güçlü olmaması nedeniyle askerin devreye girdiği ve olayların daha da tırmandığına işaret etti.
ANKARA'DAN SURİYE'YE HEYET
MGK'ya sunum yapmak üzere Ankara'ya gelen Türkiye'nin Şam Büyükelçisi Ömer Önhon ile yapılacak çalışmalar ışığında Suriye'ye, sadece bir temsilci değil, bir heyet gönderilmesi benimsendi. Dışişleri'ndeki üst düzeyli değerlendirme toplantısına katılan kaynaklar Suriye konusunda şu değerlendirmeleri yaptı:
Esad'ın yönetimdeki tüm güvenlik güçlerine hâkim olduğunu söylemek güç. İstihbaratta Türkiye aleyhine de çok fazla girişim var.
Suriye, Libya değil. Henüz bir iç savaş yok. Suriye'de olaylar sokak çatışması boyutunda.
Suriye'de olayların büyümesinden endişe duyuyoruz. Suriye'deki bir istikrarsızlık, Türkiye, Irak, Ürdün, Filistin ve İsrail'i etkiler.
Uluslararası toplum "Esad gitsin" demedi.
Esad reform adımlarında geç kaldı. İsyancıları şiddet kullanmadan bastırması güç.
Esad ile askerler arasında görüş farklılığı var. Polis yeterince güçlü değil.
ABD, Şam politikasında AB'den farklı tavır benimsiyor ve Esad'ı hedef almıyor.
TÜRKİYE 5 KONUDA UYARMIŞTI
Orantısız güç kullanımından kaçının.
Reform çalışmalarını kararlılıkla sürdürün.
Açıklanan reformların lafzına ve ruhuna uygun olarak hareket edin.
Toplumsal barışı yeniden tesis edin.
Olayların şiddet sarmalına dönüşmemesi için sabırla hareket edin.