WWF'nin yayımladığı raporda, doğal güzellik, jeoloji, ekoloji ve canlı yaşamının çeşitliliğiyle tanınan Doğal Dünya Mirası alanlarının ender bitki ve hayvan türlerine ev sahipliği yaptığı hatırlatıldı.
Bu alanların dünyada kalan 3 bin 890 kaplanı ve tüm Afrika'daki fillerin yüzde 40'ını barındırdığı belirtilen raporda, korunan doğal alanların nesli tükenmekte olan türler için son sığınak olduğu kaydedildi.
TEHLİKEYE ATIYOR
Bilinen ve korunan statülerine rağmen, 43 Dünya Mirası alanının yüzde 30'unda yasa dışı avlanma, ağaç kesme ve balıkçılık faaliyetlerinin devam ettiğine dikkat çekilen raporda, bu faaliyetlerin tehdit altındaki türleri yok olma eşiğine getirdiği ve yaşamak için buralara bel bağlayan toplulukların geçimlerini tehlikeye attığı belirtildi.
Dünya Mirası alanlarındaki yasa dışı hasadın, sosyal ve ekonomik kazanımları da azalttığı ifade edilen raporda, bu alanların yüzde 91'inin rekreasyon ile turizmi desteklediği ve istihdam kaynağı olduğu anımsatıldı.
193 ÜLKE BİRLİKTE ÇALIŞMAYA DAVET EDİLDİ
?Doğal yaşamı ve türlerini korumak için, Dünya Mirası alanlarının daha güçlü korunması ve takip edilmesi gerektiğine işaret edilen raporda, ayrıca yasa dışı vahşi yaşam ürünlerine olan talebin azaltılması için çalışmalar yapılması çağrısı yer aldı.
Raporda, Nesli Tehlike Altındaki Türlerin Ticaretine İlişkin Sözleşme'ye taraf 183 ülke ve Dünya Mirası Sözleşmesi'ne taraf 193 ülke, bu alanların ve türlerin korunması için birlikte çalışmaya davet edildi.