Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Kamerun'u kapsayan Afrika seyahati dönüşü uçakta gazetecilerin Ermeni tasarıları ve Başbakan'ın Türkiye'deki 100 bin kaçak Ermeni'yle ilgili açıklamalarına dair sorularını yanıtladı. Türkiye'de kaçak göçmen olarak bulunan 100 bin Ermeni'nin sınır dışı edilebileceğini ima eden Başbakan Tayyip Erdoğan'ın niyetine açıklık getiren Cumhurbaşkanı Gül, "Sayın Başbakan Türkiye'nin yaptığı pozitif bir şeyin ortaya çıkması açısından söylemiştir. 'Türkiye'de bu bile oluyor' diye bunu öne çıkartan, önyargısı olmadığını ortaya koyan açıklamalar. Kin gütmediğimizi gösterme açısından söylediği kanaatindeyim" dedi.
'HASSASİYETİNİ BİLİYORUM'
Türk halkında yabancı düşmanlığı ve ırkçılık bulunmadığını belirten Gül, şöyle devam etti: "Ayrıca sayının 100 bin olmadığı kanaatindeyim. Bu kişiler Türkiye'de çalışıyor, kazançlarını elde ediyor, ailelerine yardım yapıyorlar. Türkiye olarak düşmanlık yapmadığımızı gösterme açısından söylediği kanaatindeyim. Ancak insani meselelerle siyasi konuları ayırt etmek lazım. Kaldı ki kendisinin (Başbakan'ın) insani konulara hassasiyetini, ilgisini biliyorum. Bazen insan söylerken ufak ufak söz dağarcığından çıkıyor. Bazen ifadeler farklı anlaşılabilir."
OBAMA'YA KIRGIN MI?
1915 olaylarıyla ilgili karar tasarısının ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde görüşülmesinden önce ABD Başkanı Barack Obama'yı arayan Gül, bu kez manidar bir dil kullandı: "Bir kez konuştuk. Bundan sonra konuşmam. Detaylı konuştuk, anlattık, biliyorlar. Söyleyeceğimizi söyledik. Yapacağımızı yaptık. Bundan sonrası onlara kalmış bir şey" dedi.
STOCKHOLM İŞBİRLİĞİ İÇİN ÇABALIYOR
İSVEÇ meclisindeErmine tasarısının kabulünden önce hükümetin aldığı karar doğrultusunda, Türkiye ile İsveç arasındaki ticaret hacminin 2010 ile 2013 arasında 45 milyon İsveç Kronu'ndan (4.6 milyon avro) 87 milyon İsveç Kronu'na (9 milyon avro) çıkarmak için yeni bir strateji geliştirildiği bildirildi. İsveç'in, Türkiye'yle stratejik işbirliğini geliştirme kararını 21 Ocak 2010'da aldığı kaydedildi.
NATO TASARILARA TEPKİLİ
ABD ve İsveç'de kabul edilen "Ermeni soykırımı" nın tanınmasına ilişkin tasarılar, Avrupa Birliği (AB ) ve NATO çevrelerinde de tartışılıyor. NATO gözlemcileri, "NATO üyesi bir ülkenin, müttefik ülkelerin parlamentoları tarafından soykırımla suçlanması ittifaka büyük zarar veriyor" uyarısını yaptı. AB ve NATO gözlemcilerinin konuyla ilgili değerlendirmeleri şöyle: "Soykırım tasarıları Türk-Ermeni yakınlaşmasına darbe vuracak nitelikte. Ermeni tasarıları yıllardır bazı ülkelerin meclislerinden geçti. Peki sonuçta kim kazandı. Bu tür girişimler, Türk ve Ermeni halkının yakınlaşmasını engelliyor ve sorunun sağlıklı tartışılmasının önünü tıkıyor."
'BAKALIM ANLAMIŞ MIYIM?'
Cumhurbaşkanı Gül, Afrika yolunda Ermenistan'la yaşanan sorunların çözümünde "sessiz diplomasinin" önemine değindiği sırada, Erdoğan'ın kaçak çalışan Ermenilerin sınır dışı edilebileceği açıklaması geldi. Gazeteciler arasında, "Soruyu nasıl sessiz sorabiliriz? Jest ve mimiklerle mi anlatırız?" esprileri yapıldı. Stile ilişkin açıklamayı dinleyen Gül, soruya gerek kalmaksızın konuya girerek "Bakalım anlamış mıyım?" şeklindeki değerlendirmesi, ortamı kahkahaya boğdu.
'KAÇAKLARI SİZE BİZ Mİ ALIN DEDİK!'
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'de kaçak yaşayan Ermenilerin geri gönderilebileceği yönündeki sözlerine Erivan'dan tepki geldi. Ermeni basını da dün konuya geniş yer ayırdı. "Kaçak Ermeni göçmenleri biz mi alın dedik?" diye soran Aravot gazetesi, "Bizler 'vatandaşlarımızın yasadışı kalmasına izin verin' diye Türklerden ricada bulunmadık. Yasaları ihlal eden Ermenileri çoktan sınırdışı etmeleri lazımdı" ifadelerini kullandı. Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan ise, Erdoğan'ın sözlerini "Kabul edilemez" olarak nitelendirdi.
DÜNYA BASININDAN YORUMLAR
The Times (İngiltere): Başbakan Erdoğan'ın uyarısı Türkiye'de tartışma yaratırken Ermenistan'da da büyük bir gürültü kopmasına yol açtı.
El Pais (İspanya): Sert bir siyasi tepki
Wall Street Journal (ABD): Açıklama, Türkiye'nin Kongre'yi iknaya çalıştığı döneme rastlıyor.
Le Monde (Fransa): Türkiye hükümeti, 100 bin kaçak Ermeni'yi göndermekle tehdit ediyor.