KARDAK'I HATIRA MI ALACAKSINIZ?
Nüzhet Kandemir (Emekli Büyükelçi): "Ben Washington'da elçiyken ABD Dışişleri Bakanlığı Batı Asya bölümünün başında bakan yardımcı vekiliydi. Kardak krizi patladığında benimle görüşmüştü. Bana, "Adayı hatıra olarak istiyorsanız işinize yarar mı bilemem. Ancak merak ettiğim bir konu var. Bu ada ne büyüklüktedir" diye sormuştu. Ben de "Sizin Dışişleri Bakanlığı binanız kadar" yanıtını verince hem gülmüş hem de çok şaşırmıştı. Büyükelçilikteki bir akşam yemeğine, 18 saatlik uçak yolculuğundan iner inmez katıldı. Her diplomat bunu yapmaz."
TÜRKİYE'YE ÇOK ÖNEM VERİRDİ
Hikmet Çetin (Eski Dışişleri Bakanı): "Ele aldığı konuları çözüme ulaştırmak için çok çaba gösterir ve yüzleşmekten kaçınmazdı. Sonuca tam ulaşılamamasına rağmen, Bosna-Hersek savaşlarını sonlandırmak için Dayton Barış Antlaşması'nın imzalanmasında ve kanın durmasında en büyük pay sahiplerinin başında geliyordu. Türkiye'ye çok önem veriyordu ve Türkiye ilgili konularda çok ilgiliydi. Çok büyük bir diplomat kaybedildi. Konuşkan sıcakkanlı, samimi ve rahat birisiydi."
KARDAK'TAKİ ROLÜ BÜYÜK OLDU
Onur Öymen (Emekli Büyükelçi): "Kardak krizi patladığı gün saat 03.00'te beni aradı. Telefonun diğer ucunda Yunanistan Dışişleri Bakanı vardı. Sorunun hallolması için Yunan askerlerinin çekilmesi şartımızı ilettim. Yunan askerlerinin çekilmesinde ve krizin aşılmasında en büyük rol sahibi oldu. Kıbrıs konusunda da 'Amerika her iki tarafa da eşit mesafeli olsun ve Kıbrıs konusuna mudahale etmesin çözülür. Siz bunu garanti edebilir misiniz' diye sorduğumda, 'Edemeyiz. Rum lobisi çok güçlü. Biz tarafsız kalamayız' diyecek kadar da açık sözlüydü."
BOSNA HERSEK İÇİN ÇOK UĞRAŞTI
Özdem Sanberk (Emekli Büyükelçi): "Dışişleri Bakanlığı'ndaki görevim nedeniyle ABD ile ikili düzeyde istişarelerde bulunduk ve tanışıp görüş alışverişi yaptık. Özellikle 1990'lı yılların başında Bosnalı Müslümanların çektiği azabın hafifletilmesinde büyük çaba harcamıştı. AB'nin gösterdiği suskunluk karşısında Türkiye ile çok yakın işbirliği yaptı. Kardak krizinde Yunanistan ile Türkiye arasındaki gerginliğin azalmasında büyük rol oynadı."
2007 ABD
Başbakan Tayyip Erdoğan, Dış İlişkiler Konseyi adlı düşünce kuruluşunda Holbrooke'la birlikte... Holbrooke, Türkiye konusunda deneyimli bir diplomattı.
1995 BOSNA
Richard Holbrooke'un kariyerindeki en kritik dönemeçlerden biri Dayton Antlaşması oldu. Antlaşma ile Bosna Hersek topraklarında yeni bir düzen kuruldu.
2009 PAKİSTAN
Holbrooke'un son görevi ABD'nin Afganistan ve Pakistan Özel Temsilciliğiydi... "Buradaki savaş, Bosna Hersek'teki durumdan çok daha ağır" demişti.