Çin Savunma Bakanlığında düzenlenen törende, eski sistemdeki yedi askeri bölgenin yerine, Kuzey, Güney, Doğu, Batı ve Orta olmak üzere beş yeni askeri bölge tesis edildiği duyuruldu.
Her merkezin, kendi bölgesindeki kara, deniz ve hava kuvvetlerini kumanda edeceği belirtildi. Yeni yapılanmanın 2,3 milyon askere sahip PLA'nın "sahadaki savaş kabiliyetini artıracağı" bildirildi.
Devlet Başkanı Şi Cinping, törende, PLA arması ile bölge komutanlarına görev nişanlarını teslim etti.
"Yeni kurulan askeri bölgelerin, savaşa her an hazır konumda olması gerektiğini" söyleyen Şi, komutanlara "Sarsılmaz şekilde Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) liderliğini dinlemeleri" çağrısı yaptı.
Pekin yönetimi, geçen yıl açıkladığı askeri reform paketi kapsamında PLA'nın özerkliğini sınırlandırarak, ordu güçlerini ÇKP'nin bünyesindeki "Merkezi Askeri Komite"nin denetimine vereceğini açıklamıştı.
Çin, Güney ve Doğu Çin Denizi'nde Japonya, Filipinler, Vietnam, Endonezya, Malezya ve Brunei gibi komşu ülkeler ile kıta sahanlığı problemleri yaşıyor. Pekin yönetimi, Güney Çin Denizi'ndeki Nanşa bölgesinde dolma kum yoluyla yapay adalar inşa ettiği gerekçesiyle Washington yönetimi tarafından "Bölgeyi askerileştirmek" ile suçlanıyor. Çin ise eylemlerinin "barışı korumak" maksadını taşıdığını savunuyor.
Ülkede, Çin Halk Kurtuluş Ordusu'ndan 300 bin personelin azaltılacağı duyurulmuştu. Ordusunu modernize etme hedefi olan Çin, askeri bütçesini hızla artırdığı gerekçesiyle uluslararası kamuoyu tarafından yoğun eleştiri alıyor. Çin, ABD'nin ardından dünyanın en büyük ikinci askeri gücü konumunda.