Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu (UNSMIL) tarafından yapılan açıklamada, Fas'ın Suheyrat kentinde "olumlu ve yapıcı bir atmosferde" gerçekleştirilen görüşmelerin ardından uzlaşı görüşmelerinin son turunun Cenevre'de yapılacağı ifade edildi.
Açıklamada, katılımcılarının yedi aydır devam eden görüşmelerin artık tamamlanması ve Libya Siyasi Anlaşması'nı başarıya ulaştırmak için son bir hamlenin yapılması konusunda mutabık kaldığı belirtildi.
Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon ise, bütün taraflara farklılıklarını bir kenara bırakmaları ve ülkenin çıkarlarının ön planda tutarak bu yönde çalışmaları çağrısında bulundu.
Trablus merkezli Milli Genel Kongre (MGK), Fas'ta yapılan görüşmelere katılmamış, BM Libya Temsilciliği'nden yapılan açıklamada, MGK'nın görüşmelere katılmamasına ilişkin 2 kişinin istifasının ardından MGK'nın müzakerelere katılan temsilci heyetinde yeniden düzenlemeye ihtiyaç duyduğunu ve müzakerelerden ayrılmayarak bir sonraki görüşmelere iştirak edeceği ifade edilmişti.
Libya Siyasi Anlaşması, ülkedeki çatışmalara ve krize çözüm bulmak amacıyla bir ulusal mutabakat hükümeti kurulmasını, Trablus ve Tobruk yönetimlerinin konsensüsüne dayalı işleyecek bir siyasi çözüm süreci öngörüyor.
Anlaşma, bir yıl sürmesi öngörülen geçiş sürecinde, Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'ni asıl yasama organı olarak kabul ederken, Trablus'taki parlamento üyelerinin ağırlıklı olarak temsil edileceği bir "Yüksek Devlet Konseyi" kurulmasını da içeriyor.
Libya'da 17 Şubat 2011'de gerçekleştirilen devrimin ardından ülkede siyasi istikrarsızlık ve rakip grupların arasında çatışmalar baş göstermiş, geçen yıl emekli General Hafter'in başlattığı darbe girişimi, Trablus'taki merkezi yönetim tarafından engellenmişti.
ÜLKEDE ÇİFT BAŞLI YÖNETİM
Ülkede son bir yıldır, biri Tobruk'ta (Temsilciler Meclisi) diğeri Trablus'ta (Milli Genel Kongre) olmak üzere iki meclis ve birbirine rakip iki yönetim bulunuyor.