Libya'da isyancıların elindeki kentleri yeniden ele geçirmeye başlayan Muammer Kaddafi'nin sağ kolunun saf değiştirmesi ABD ve İngiltere'de büyük bir diplomatik zafer olarak nitelendirildi. Libya lideri Muammer Kaddafi'nin eski Dışişleri Bakanı Kusa'nın önceki gün Londra'da istifa ederekr muhalilflere katılmasını çok önemli bir gelişme olarak yorumlayan ABD Başkanı Obama, "Kaddafi'nin etrafındaki çember daralıyor. Çevresi boşalıyor" dedi. ABD'li üst düzey bir yetkili de, "Bu istifa çok önemli, çünkü Kaddafi'nin yakın çevresindeki kişilerin artık sonun yakın olduğunu anladıklarını gösteriyor" diye konuştu. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague da, Kusa'nın güvenli bir yerde olduğunu bildirdi. Hague gazetecilerin soruları üzerine, Kussa'nın İngiltere'de güvenli bir yerde olduğunu ve kendisiyle önündeki seçenekleri konuştuklarını söyledi. Londra'nın, Kusa'nın İngiltere'ye gelme planlarından önceden haberdar olduklarını belirtti. Hague, "Kusa'ya İngiltere'de ya da uluslararası adalet karşısında dokunulmazlık önerilmedi" dedi.
SINIRDIŞI EDİLMİŞTİ
59 yaşındaki Kusa, "Kaddafi'nin en güvendiği adam" olarak tanınıyordu. 1994 ile 2009 yılları arasında Libya istihbarat servisini yöneten Kusa, Libya rejiminin omuriliğini oluşturan devrim komitelerinin en güçlü ismiydi. Kusa, Libya hükümetinin İngiltere'deki muhaliflerini susturmak için şiddet kullanılmasını savunan demecinden sonra 1980'de İngiltere'den sınır dışı edilmişti. Libya'nın uluslararası tecridini sona erdiren diplomatik girişimlere yardımcı olan Kusa, 1989'da da bir Fransız uçağının Nijer'de bombalanmasıyla ilişkilendirilmişti. Libya muhalefeti ise, Kusa'nın 1988'de bir ABD uçağına bomba yerleştirilmek suretiyle İskoçya'nın Lockerbie kasabası üzerinde düşürülmesinde önemli rol oynadığını ileri sürüyor.
CIA LİBYA'DA CİRİT ATIYOR
Libya'ya yönelik operasyon başladığında, başta ABD Başkanı Barack Obama olmak üzere İngiltere ve Fransa, amaçlarının "kara harekatı olmadığını ve hiçbir yabancı askerin Libya toprağına adım atmayacağını" açıklamıştı. Ancak ABD basınında çıkan haberlerde, Amerikan ve İngiliz istihbarat servisleri CIA ile MI6'ya bağlı özel eğitimli timlerin haftalardır bulundukları başkent Trablus ve Bingazi'de birçok örtülü askeri operasyon yüruttüğü iddia edildi.
TUNUS DA, KADDAFİ'NİN MAL VARLIKLARINI DONDURDU
Batı'daki birçok ülkeden sonra Tunus da, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin ülkesindeki mal varlıklarının dondurulduğunu açıkladı. Tunus medyasına göre geçici hükümet, ülkesinde önemli miktarda yatırımı bulunan Kaddafi'nin mal varlıklarını dondurma kararı aldığını açıkladı.
164'Ü TÜRK 168 KİŞİ LİBYA'DAN GETİRTİLDİ
Libya'daki çatışma ortamından kaçarak Tunus'a gelen ve çoğunu Türklerin oluşturduğu 168 kişilik kafile THY'nin özel uçağıyla Türkiye'ye hareket etti. Türkiye'nin Tunus Büyükelçiliği yetkilileri, uçakta 159 yetişkin ve 9 çocuk bulunduğunu belirterek, Libya'dan tahliye edilenler arasında 2 Libyalı, 1 Faslı ve 1 Ürdünlü bulunduğunu kaydettiler.
BAE DE LİBYA OPERASYONUNA KATILIYOR
Fransa Savunma Bakanı Gerard Longuet, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE), Libya'ya yönelik koalisyon güçlerinin düzenlediği operasyonlara "kesinlikle katılacağını" açıkladı. BAE, daha önce koalisyon güçlerine destek vermek amacıyla, Akdeniz'deki hava üslerine savaş uçakları gönderebileceği taahhüdünde bulunmuştu.
SCOTLAND YARD KUSA'YA LOCKERBEI BOMBACISINI SORACAK
İngiltere Dışişleri Bakanlığı'na başvuran İskoçyalı savcılar, Libya'nın İngiltere'ye sığınan Dışişleri Bakanı Musa Kusa ile 1988'de İskoçya'nın Lockerbie kasabası üzerinde Pan Am uçağının düşürülmesiyle ilgili görüşmek istiyor. Kusa'nın 1988'de yaşanan Lockerbie faciasının perde arkasını bilen isim olduğu tahmin ediliyor. Faciadan sorumlu tutulan Libyalı Abdül Basit el Megrahi Ağustos 2009'da İskoçya'da sağlık nedenleriyle serbest bırakılınca ülkesine dönmüştü.